120 хил. лв. обезщетение поиска посечен с брадва от съселянин

Крими

21-01-2014, 15:27

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стрептококова инфекция убила родилката Полина Димова

Окръжният съд конституира пострадалия като частен обвинител в наказателния процес

Бургаският окръжен съд даде ход на наказателното дело срещу Митко Дяков от с. Грозден, община Сунгурларе. Той е подсъдим по обвинение за това, че на 15 май 2012 г. в с. Грозден, по хулигански подбуди, направил опит умишлено да умъртви свой съселянин, като му нанесъл удар в областта на главата с брадва, с което му причинил проникващо в черепната кухина нараняване и обезобразяване на лицето с разстройство завинаги слепота на  лявото око. Деянието е останало недовършено, поради независещи от волята на дееца причини, се сочи още в обвинителния акт.

Окръжен съд  конституира пострадалия като частен обвинител в наказателния процес и прие за съвместно разглеждане предявените от него граждански искове. Той претендира за 1440 лв. обезщетение за причинени имуществени вреди и 120 000 лв. за неимуществени вреди.

По молба на адвокатите на подсъдимия и със съгласието на пострадалия и неговия повереник съдебният състав допусна по делото да не бъдат разпитвани 11 призовани свидетели и две вещи лица. Това означава, че ще бъдат ползвани дадените от тях показания и представени експертизи в досъдебното производство.

Съдът започна разпитите на останалите свидетели и трябва да изслуша днес 8 от тях. В следващите два дни са предстоят разпити на още 9 свидетели и 3 вещи лица.

Според обвинителния акт бащата на пострадалия вечерял на улицата, когато по нея преминал с висока скорост автомобил и напръскал с вода него и храната му. Бащата разпознал, че колата е собственост на подсъдимия. Той отишъл до дома му, за да се оплаче. Подсъдимият отговорил, че не е шофирал той. Възникнала разправия, в която подсъдимият и негови близки се нахвърлили върху бащата на пострадалия. Свидетел на инцидента съобщил за него на пострадалия и той пристигнал на мястото. Обвинителният акт посочва, че след като попитал, защо са били баща му, получил удар с острата част на брадва в лицевата част на главата върху лявата част на челото и лявото око. Той паднал, след което бил отведен в болницата в Сунгурларе.