ВМРО подкрепи справедлив протест на собственици на земя

Гражданско недоволство събра днес в столицата над 40 души – собственици на земя

Те протестираха пред Агенция „Пътна инфраструктура", за да изразят недоволството си от ниската цена, която им дава държавата за декар в района на Северната скоростна тангента на околовръстното шосе на София.

Утре, сряда (22 януари 2014 г.) от 10.00 ч. протестът ще бъде отново пред сградата на АПИ.

Днес протестиращите бяха предимно жители на квартал „Илиянци", а утре в 10 сутринта се очаква присъствието на столичани от квартал „Бенковски", засегнати са интересите и на жители на Требич.
Основният мотив протестите са притесненията, че тяхната земя ще бъде закупена едва за 80 стотинки на квадратен метър. За да покажат разочарованието си, някои от собствениците на земя бяха донесли за онагледяване на проблема хризантеми и обясниха, че една от тях е с цена 1,50 лв, а квадратен метър плодородна земя, според държавата, струва едва 80 стотинки. Цената, според протестиращите, се равнява почти на пакетче семки, което е недопустимо.
„Няма да даваме земята си за жълти стотинки", заявиха протестиращите. Те обясниха, че ще се борят против решение за отчуждаване на земята на подобна смешна цена.
Събралите се хора обясниха, че решението на Министерски съвет е било прието в последните дни на изминалата 2013 година и заради празниците много от собствениците на земя в този район дори не разбрали тарифата.
Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки влезе на среща в сградата на АПИ, придружаван от представители на протестиращите, за да запознае държавните служители с исканията на недоволните. Той поиска на хората да бъде предложена нормална цена за земите им, която да отговаря на пазарната за региона и подчерта, че ВМРО ще подкрепя протестиращите защото исканията им са справедливи.
Самите протестиращи са взели решение, че няма да допуснат строителството, докато не бъдат справедливо обезщетени.