На Бабинден официално бе открита обновената детска ясла „Детелина“

На един от най-хубавите български празници – 21 януари,  Бабинден, избран с много символика от колектива на Дневна детска ясла № 5 „Детелина“, официално бе открита изцяло ремонтираната и обновена сграда на детското заведение. Водосвет за здраве отслужи отец Димитър, а ВрИД директорът на детската ясла Славяна Пейчева подчерта, че след направения ремонт сградата има европейска визия и предлага много по-добри условия за отглеждане и възпитание на най-малките граждани на Казанлък.
В приветствието си заместник-кметът по програми, проекти, младежка политика и хуманитарни дейности Лилия Цонкова каза, че Община Казанлък продължава политиката си да ремонтира и реновира изцяло детските заведения в общината. През 2012 г. бяха ремонтирани две детски заведения, през 2013 – отново две – детска градина № 8 и детска ясла № 5, през 2014 г. също са предвидени средства в проектобюджета на Общината за такава дейност.
На откриването на обновеното детско заведение присъства и заместник- кметът по строителство, инфраструктура и транспорт на община Казанлък Даниела Коева, както и представители на изпълнителя на ремонтните дейности, които имаха честта да прережат лентата.

Малчуганите от детската ясла поздравиха гостите със свои изпълнения.
Дневна детска ясла № 5 „Детелина“е със застроена площ от 1193 кв.м. Тя е построена и функционира от 1976 г. Сградата се намира в УПИ I, кв. 123 по плана на град Казанлък. След  изготвяне на доклад за енергийна ефективност, Община Казанлък проведе обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране и внедряване на мерки за енергийна ефективност  в детската ясла. По Закона за обществените поръчки е проведена процедура за избор на строителен надзор.
За изпълнител на дейностите по проектиране и внедряване на мерките за енергийна ефективност в ДДЯ № 5 бе избран „Билдинг ТД“ ЕООД. Строителният надзор  е извършен от „Стройконсулт – ГН 99“ ЕООД, също избран след проведена обществена поръчка за тази дейност.
За детското заведение е изработен проект и са извършени редица дейности като подмяна на външна дограма с PVC и стъклопакети, топлоизолация на външни стени на сградите, топлоизолиране и хидроизолиране на покрива и оформяне на скатен покрив с ново водоотвеждане, външна силиконова мазилка, частична реконструкция на канализационната мрежа, изграждане на мълниеносна инсталация.
Средствата за обновяване на ДДЯ № 5 „Детелина“ са в размер на 250 918 лв., осигурени от общинския бюджет, съгласно Инвестиционната програма на Община Казанлък.
Дневна детска ясла № 5  „Детелина“ е с капацитет 64 деца.