Операта кани на премиера!

В Стара Загора за първи път у нас поставят комичната опера на Джузепе Верди „Крал за един ден”

На 23 януари 2014 г. за първи път у нас Държавна опера – Стара Загора ще представи комичната опера на Джузепе Верди „Крал за един ден”, либрето - Феличе Романи.

В премиерните дни – 23, 24 и 28 януари, в постановките на „Крал за един ден” ще се изявят три състава солисти на първата извънстолична опера.

Режисьор на „Крал за един ден” е директорът на Държавна опера – Стара Загора Петко Бонев, музикалното ръководство е на Стефан Линев, диригент– Здравко Лазаров, хореография– Алида Бонева. Оригиналната сценография е на Борис Стойнов, а атрактивните костюми са проект на Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор-Младен Станев, концертмайстор-Паулина Колева.

В трите премиерни дни на сцената ще се представят познатите имена от състава на старозагорската опера– Елена Баръмова, Даниела Дякова, Офелия Христова, Русалина Мочукова, Анна Дитри, Деси Стефанова, Иван Кабамитов, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър, Милко Михайлов, Ивайло Йовчев и др. Наред с тях ще се изяват и младите таланти Димитър Райков, Август Методиев, Костадин Мечков, както и утвърдени имена като Крум Гълъбов и Диан Георгиев.

Операта  е поставена за първи път  на 5 септември 1840 г. в Миланската Ла Скала със заглавие „Мнимият Станислав”, но премиерата претърпява неуспех. Само пет години по-късно /1845 г./, играна във Венеция, операта „Мнимият Станислав“ има чудесен прием. Играе се през 1846 г. в Рим и в Неапол.  С изключително красива музика, интересни ходове на Любовта, чудесни ансамбли и възможно най-щастливият край – втората опера на младия Верди е един приказен калейдоскоп, в който всички „цветни стъкълца“ /героите/ намират своето точно и хармонично място.

…Годината е 1733-та, а мястото - двореца на барон Келбар близо до Брест, Франция. Полският монарх крал Станислав Лешчински, историческа фигура по време на Войната за престола, загубва трона си след саксонското нашествие в битката при Полтава през 1709 г.   През 1733 г. той се връща на власт, но през 1736 г. отново е детрониран и изпратен на заточение във Франция. Действието в операта се развива през 1733 г., когато Станислав се връща в Полша, а оставя френския офицер, кавалера Белфиоре да го представя във Франция . Белфиоре се озовава почетен гост на двойна сватба в дома на Барон Келбар. Мнимият крал се възползва всячески от новопридобитата си власт, включително приема и ролята на сватовник, обърквайки плановете за уредените бракове. Но пък накрая  триумфира истинската любов  - между Кавалер Белфиоре и  Маркизата на Поджо и между Жулиета от Келбар /дъщеря на Барона/ и Едоардо /племенник на Ла Рока – ковчежник от Бретан/.