Нова социална услуга дава работа на близо 70 души в Бургас

Мисия Бургас

22-01-2014, 10:58

Снимка:

община Бургас

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Адемов: Уволнените корабостроители могат да получат до 1200 лв. обезщетения

За развитие на процеса са договорени 816 576 лева с МТСП и Агенцията за социално подпомагане

Кметът Димитър Николов и министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов разгледаха двата най-скоро построени от общо пет нови Центрове за настаняване от семеен тип в Бургас. Те се намират в квартал Ветрен и са реализирани със средства по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

В кв. Ветрен, на мястото на някогашните запустели поляни, днес има два модерни комплекса, разположени върху обща площ от 1 400 м2 , в които са осигурени условия за отглеждане на деца с увреждания в среда, близка до семейната. Всеки от комплексите се състои от двуетажна сграда, всяка със застроена площ от 206 м2. Всяка сграда разполага с по 25 помещения за настаняване, хранене, игри на закрито, съхранение на храни и помощен инвентар и необходимите санитарни възли. Всички помещения са напълно обзаведени и оборудвани. В дворовете към сградите са организирани различни зони, включващи детски кът с комбинирано детско съоръжение, което е изцяло съобразено за ползване и от деца с увреждания, кътове за отдих, зона за тематични игри, зеленчукова и цветна градина.

За Бургас общата инвестиция в инфраструктура от този нов тип през 2013 г. възлиза на над 3 млн. лв., договорени по Оперативна програма „Регионално развитие“ По време на представянето бе оповестено и предстоящото стартиране на надграждащите дейности по друга оперативна програма – “Развитие на човешките ресурси“. Тя дава нова възможност за деца и младежи с увреждания в Община Бургас“, като ще се извърши процесът по извеждане на 70 деца и младежи с увреждания (60 деца от специализирани институции, 10 деца от общността), които ще бъдат отглеждани в по-благоприятна среда, близка до семейната. Ще бъдат назначени и 65 лица персонал, притежаващи необходимото образование и квалификация. По този проект предстои стартиране на проектните дейности. За развитие на процеса са договорени 816 576 лева с МТСП и Агенцията за социално подпомагане. “Като Община на действието, очакваме вашата подкрепа за реализацията на следващия етап”, обърна се кметът Николов към министъра на труда и социалната политика. “Поздравявам екипа – това са едни от най-добре изпълнените такива комплекси в страната. Бургас се оформя като център на модерните социални услуги. Министерството ще продължи да подкрепя всички добри социални проекти”, отговори д-р Адемов. Той дари двата нови центъра във Ветрен с икони на Свети Георги и Богородица.