Министър Адемов: Уволнените корабостроители могат да получат до 1200 лв. обезщетения

Такава възможност дава законът за гарантирани вземания на служителите при несъстоятелност на работодателя, актуализиран през октомври м.г.

Съкратените корабостроители могат да получат обезщетения по 1200 лв., заяви при посещението си в Бургас днес и след среща с уволнените работници, министърът на социалната политика Хасан Адемов.

Тази възможност се дава от закона за гарантираните вземания на служителите при обявяване несъстоятелност на работодателя, актуализиран на 1-ви октомври м.г., допълни Адемов. 

"Много важно е да се отбележи независимо, че работодателите дължат на служителите заплати и при положение, че те са начислени, но не и изплатени, работниците съхраняват осигурителните си права, в това число и здравноосигурителните си права, те имат право на обезщетения. 118 от тях са регистрирани в Бюрото по труда, а една част вече са получили обезщетенията си", заяви още социалният министър.

По отношение на масовото уволнение, без предупреждения, Адемов обяви, че от Инспекцията по труда в Бургас са предприели наказателни мерки, издадени са актове за установяване на нарушения, така че всички обезщетения, които се дължат ще бъдат получени, увери министърът. 

Адемов се ангажира, чрез регионалните управления за социално осигуряване да информира работниците от корабостроителницата за техните възможности. Това обаче ще се случи след като съдът вземе решение по процедурата за несъстоятелност, която е стартирала на 2 октомври.

"В 1-месечен срок след излизане на решението на съда, работодателят е този, който трябва да уведоми служителите, но за да ги предпазим от възможността да не бъдат информирани, ние сме уведомили нашите регионални структури и следим кога ще излезе това решение, за да съобщим на работниците", каза още Адемов.

Министърът на социалната политика е в Бургас по покана на местната структура на БСП. Той се срещна със симпатизанти и граждани в БСУ, за да разясни социалните аспекти на бюджет 2014.

По-късно ще присъства при представянето на проекта за изграждане на центрове от семеен тип в кв. Ветрен.