В Казанлък създават Комитет „23-и Пехотен Шипченски полк“

Инициатори са няколко патриотични организации

За първи път всички военно-патриотични съюзи и патриотични организации в община Казанлък седнаха на една маса, обединени от идеята на кмета на община Казанлък Галина Стоянова да създадат Комитет „23-и Пехотен Шипченски полк“. Председатели и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на Съюза на запасните подофицери, на Съюза на ветераните от войните, на Съюза на възпитаниците на  военните на Негово величество, на Клуб „Петър Константинов“, на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, на Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“, на дружество „Свързочник“ към СОСЗР изказаха своята радост и удовлетворение от факта, че за първи път кмет на община Казанлък ги събира да работят заедно за една изключително родолюбива инициатива. Идеята е този комитет да подготви програма за отбелязване на 100 години от началото на Първата световна война, като акцент се постави на участието във войната на легендарния с храбростта си 23-и Пехотен Шипченски полк и мястото на командващия полка, съставен от казанлъчани, генерал-майор Иван Пашинов. Той е ръководил 23-и Пехотен Шипченски полк през Балканската война. През Първата световна война е командир на 2-ра бригада от 8-а Пехотна Тунджанска дивизия, в чийто състав влиза 23-и Пехотен Шипченски полк заедно с две и половина планински батареи и два ескадрона. На 15 август 1917 г. е произведен в чин генерал-майор и до края на войната е командир на 10-та беломорска дивизионна област. След войната на 31 октомври 1918 г. преминава в запаса.

На 31 януари 2014 г. членовете на военно-патриотичните съюзи и патриотичните организации ще се срещнат отново с кмета Галина Стоянова, за да представят излъчените от тях членове в комитета и да обсъдят съвместната програма.

Кметът на Община Казанлък  запозна присъстващите и с основните приоритети, по които ще работи Общината през 2014 г . Това е подобряване на инфраструктурата, цялостно обновяване на детски заведения и ремонти в училища и сгради с обществено значение, изграждане на централното градско пространство – реализиране на проект за т.нар. „дупка“ в центъра на града, оформяне на трите входно-изходни точки на Казанлък – изток, запад и север. Важно място заема реализацията на проекти с европейско финансиране, по-важните от които са реконструкция на Градската пречиствателна станция за отпадни води край с. Овощник, проектът за пълна реконструкция на парк „Розариум“ и обновяване на парк „Тюлбето“ със свързваща ги велоалея, проекти за МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, като и редица други на обща стойност над 79 млн. лева.