Нов живот за Струнния камерен оркестър на Казанлък

Кога ще е първата му изява?

Едно дългоочаквано събитие за обществеността на Казанлък вече е факт – Общински камерен оркестър „Казанлък“ започва своето активно участие в богатата културна програма на града на розите. След като преди 13 години камерният оркестър в Казанлък бе разформирован и музикантите по неволя потърсиха изяви в други сфери, днес Община Казанлък подкрепи техните усилия да бъде възстановен оркестърът. Заедно с него ще бъдат възродени добрите традиции на ежемесечните концерти, матинетата, срещите с младата публика.
Община Казанлък оцени желанието на талантливите казанлъшки инструменталисти да възродят концертите от класическа и популярна музика, което всички те правиха на добра воля през цялата 2013 година. С подкрепата на Общината Струнният камерен оркестър в града е сформиран и ще репетира в ОДК „Св. Иван Рилски“.  Вече е готова пълна програма на изявите му през 2014 г., като първата ще бъде по случай 14 февруари – Деня на влюбените. Акцент ще бъде поставен и на работата с подрастващото поколение – деца и ученици ще бъдат запознавани с инструментите, с различните музикални жанрове, ще има концерти с подбрана музика за малките слушатели. Оркестърът ще бъде част от всички празнични събития в Казанлък.
Кметът Галина Стоянова подчерта, че общинският бюджет за 2014 г. е бюджет на разумните възможности и Община Казанлък ще продължи да изпълнява задълженията си, макар и по трудния начин. Подкрепата, която оказва за сформирането на струнния камерен оркестър обаче е знак, че Общината ще съдейства на всички, които проявяват инициативност и желание да работят за каузата, наречена Казанлък. Кметът допълни, че тези хора, които доброволно правиха концерти през 2013 г., и сега ще продължат да са доброволци в своя труд, но го правят с идеята, че допринасят за по-добрата визия и представителност на града. Струнният камерен оркестър „Казанлък“ ще бъде част и от новия  ритуал, който Община Казанлък разработва и ще предлага след откриване на новата зала за радостни ритуали. В момента с пълна сила тече ремонтът на помещенията, където ще се разположи залата. Тя ще се намира в централната общинска сграда, до входа от запад.
Ръководител на Струнния камерен оркестър „Казанлък“ е Иван Иванов. В състава влизат още Любена Тянова –първа цигулка; Мариета Дундова – втора цигулка; Румелия Христова – виолончело; Хариета Бакалова – виола; Стефан Христов и Манчо Караилиев – класическа китара.