В Киев изкараха БТР-ите (на живо)

"По много хора беше стреляно, много от тях са мъртви."

От няколко дни центърът на Киев прилича на бойно поле. Опожарени автомобили, изпочупени прозорци и витрини. 
В момента танкови колони се придвижват към Евромайдан откъм квартал Киров. На Майдан-а има бронетранспортьори.
Беркут се готви да зачисти тотално площада тази вечер с ново руско оръжие за борба с масовите безредици. Премиерът Азаров е разрешил да се използва всякаква сила за ликвидирането на "терористите с маски", които замерят с коктейл "Молотов" полицията и силите на реда.
Снайперисти са разположени по покривите на хотел Донецк. 
Един от последните статуси във Фейсбук с хаштаг #euromajdan пише: "По много хора беше стреляно, много от тях са мъртви."

Събитията от Евромайдан на живо следим благодарение на espreso.tv:

 

 

ustream.tv:


Video streaming by Ustream

 

 

18:40ч.- Сътрудници на специалните сили „Беркут” разбиха медицински пункт на протестиращите на улица Грушевски в центъра на Киев. 
При една от атаките на беркутовците пунктът е бил засипан с шумови и газови гранати. Атаката е станала въпреки че медицинския пункт е бил обозначен със съответните знаци, а на входа му е висял фаг с червен кръст.
Отвън се е виждало ясно, че вътре в пункта има лекари, които са успели да се спасят. Не са успели да вземат със себе си медикаменти. В момента спешно се изгражда нов медицински пункт.

19:07ч.-„До тук са загинали 5 души, а над 300 са ранени”, заяви Олег Мусий, координатор на медицинската служба на протеста.

19:53ч.- Украинската опозиция създаде „Народна Рада на Украйна”. „Учредителното събрание на украинската Народна Рада започна заседанието си. Току що бе утвърдена единогласно декларацията за провъзгласяване на Народната Рада на Украйна.”, пише Андрей Пишний във Фейсбук.
По-рано днес украинската опозиция припомни, че съгласно „законите от 16 февруари” са дискриминирани и унищожени партиите „Партия на регионите, и КПУ.

21:00ч.-Oпозицията в Украйна даде на президента Янукович 24 часа за спиране на кръвопролитията. "Този път имаме само 24 часа. Ако няма развитие на нещата, то лично за себе си ви казвам, няма да живея с позор и утре ще настъпим напред. Ако има куршуми, да има куршуми, но честно, справедливо и смело”, заяви Яценюк.
„Ако президентът не се срещне с нас утре и не се разберем, то утре ще бъдем още повече и ще преминем в настъпление”, заяви Виталий Кличко.

01:00ч.- 

Ожесточените сблъсъци в украинската столица продължават. Петима опозиционни активисти са били убити и 300 - ранени при сблъсъците в Украйна според медицински център на опозицията. Пред десетки хиляди протестиращи от опозицията, лидерът на украинската опозиционна партия УДАР Виталий Кличко от трибуната на площад „Независимост” в Киев заяви, че на преговорите в президентската администрация държавният глава Виктор Янукович не е реагирал на исканията на протестиращите, съобщава вестник „Украинска правда”.

„Не получихме отговор на въпроса, дали президентът смята да разгледа възможността за провеждане на предсрочни избори, но оставката на правителството е възможна”, посочи той. „Г-н президент, имате възможност да решите този въпрос. Предсрочните избори ще променят ситуацията без кръв. Ние ще направим всичко възможно, за да постигнем това. Чуйте хората. Не ги игнорирайте”, подчерта Кличко и допълни: „Утре ако президентът не предприеме отстъпки, ние ще преминем в настъпление. Няма друг изход”.

Демонстранти скандират „Убийци” и „Слава на Украйна”.

Властите отрекоха информацията за загинали, но на оператор на агенция Ройтерс бе показано тяло на мъж, за който се твърди, че е протестиращ. Мъжът е бил с огнестрелни рани по главата. 
По данни от вечерта на 22 януари по подозрение в участие в масови безредици в Киев са задържани 75 души. През деня бе съобщено за 50 задържани.

 

 

Още по темата:  


Евромайдан - взривен журналист в ефир (видео)

Евромайдан - в центъра на събитията (снимки)

Украйна ще употреби сила

Киев - командоси горят като факли (видео)

Революцията в Украйна

Кървавите безредици в Киев продължават (снимки)

Протестиращи в Киев строят катапулт

Кървави сблъсъци в Киев (снимки)

Кръв, огън и жупел в Киев