Сблъсъци в Киев

Десетки са ранените

Най-малко 12 души са били ранени при сблъсъци в украинската столица Киев между части на "Беркут" и демонстранти, съобщават световните информационни агенции, цитирани от News.bg.

Според участници в протеста, органите на реда са си позволили брутална физическа разправа с тях.

Причините за поредната демонстрация на опозиционерите са делото и присъдите срещу така наречените "Василковски терористи", обвинени в заговор за покушение срещу президента Виктор Янукович и вандалски акции срещу паметници.

В петък Владимир Шпар, Игор Мосийчук и Сергей Бевза бяхаосъдени на по шест години затвор за плановете им да взривят паметника на Ленин в Бориспол в деня на независимостта през 2011 година.

Сред ранените са и опозиционни политици като бившия вътрешен министър Юрий Луценко и трима депутати от партия "Свобода".

Луценко е бил приет в болница. Политиците потвърждават, че са били бити от полицията. Снимки показват окървавеното му лице.

Съпругата на Луценко - Ирина, разказва, цитирана от „Новости", че като бивш вътрешен министър съпругът йзастанал между хората и спецовете от „Беркут" в опит да спре сблъсъците. Тогава „беркутовци" започнали да го удрят по главата, като спрели едва, когато той паднал на земята.
Луценко е изгубил за малко съзнание. Той е в реанимацията в момента с диагноза „закрита черепно-мозъчна травма, сътресение на мозъка и множество хематоми.

Още най-малко шест от ранените при протеста са откарани в болница. Сред тях няма ранени полицаи.

Протестиращитве са скандирали "Срам" на органите на реда и са ги призовавали да свалят маските си и да застанат пред хората с открити лица. Автобусите, с които частите на "Беркут" са се изтегляли, са били блокирани за кратко от разгневените украинци.

Когато те са свалили маските си, хората са започнали да се разотиват и митингът е приключил.