Асоциацията на дунавските общини „Дунав” с нов шеф

Цанкова зае мястото на оттеглилата се от поста Мария Кондрова

Преподавателят в Американския университет в Благоевград, както и в други висши училища в страната Мария Цанкова е новият изпълнителен директор на Асоциацията на дунавските общини „Дунав”.

Тя беше избрана по време на заседанието на Управителния съвет на Асоциацията, което се проведе днес в Община Плевен. Цанкова зае мястото на оттеглилата се от поста Мария Кондрова.

„Ще работя за сформирането на екипи, които да обединяват интересите на всички дунавски общини от Асоциацията и за възможности да се кандидатства по европейски проекти. Целта е с отварянето на програмата за трансгранично сътрудничество в периода 2014-2020 г. Асоциацията да има готови проекти и съвместно с румънски партньори да кандидатства. Концепцията ни предвижда надграждане на досегашните постижения на Асоциацията“, бе първият коментар на новият шеф на асоциацията.
Мария Цанкова е с международен консултантски опит, завършила е СУ „Св. Климент Охридски”, а впоследствие и европеистика във Великобритания. Защитила е докторат по европеистика и международни отношения във Финландия, специализирала е в САЩ и Великобритания.
Преди избора й председателят на Асоциацията Пламен Стоилов обяви на пресконференция, че румънският посланик Антон Пъкурецу ще съдейства за реализацията на трансгранични европроекти между България и Румъния. Въпросът е обсъден преди дни на среща между Стоилов и дипломата. „От румънска страна беше заявен жив интерес по отношение активността на Асоциацията през следващия програмен период по програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България 2014-2020. В ход е създаването на аналогична асоциация на румънските дунавски общини и посланикът ще посредничи в контакта между двете асоциации, за да бъдат много активни бенефициенти по проекти”, каза още Стоилов.
Българската асоциация има намерение да кандидатства с проекти, които обхващат по-мащабни региони и са с по-сериозни финансови измерения. Целта е да се повлияе позитивно върху инфраструктурата, условията на живот и възможностите за инвестиции.

 

Вижте още новини от Plevenutre.bg