Чудо! Блокът на ужасите в Плевен – продаден

Бизнесдама от полски произход е предложила 848 020 лева за „обезкостените“ от циганите имот

Печално известния в Плевен жилищен блок на ул.„Тотлебен“ 33 в квартал „Сторгозия“, познат и с прозвището Блок на ужасите вече има собственик. След дълго ходене по мъките най-накрая Община Плевен успя да го продаде.

Това стана факт в хода на проведения вчера в сградата на общината публичен търг с тайно наддаване. Спечелил го е единственият кандидат - “Уршула-Ивона” ЕООД. Бизнесдама от полски произход е предложила 848 020 лева /без ДДС/ за „обезкостеният“ от циганите имот. 

Блокът е с обща площ 2805 кв.м., отреден за обществено, жилищно строителство, подземни гаражи и трафопост, заедно с построената в него 16-етажна масивна сграда. Началната цена за него бе 825 000 лв., припомниха от местната управа.
16-етажният жилищен блок на „Тотлебен” 33 е построен през 1979 г.,, като през 2006 г. в него са настанени първите ромски семейства. Оттогава до последния им ден в сградата те бавно я рушаха - изкъртени и продадени са прозорците и дограмите, изтръгнати са кабелите, измъкнато е желязото от терасите и стълбищата, липсват цели стени. В последната година блокът от 10-ия до 16-ия етаж бе затворен, като за целта беше поставена метална решетка, която да ограничава достъпа.

Препятствията обаче не спряха мургавите стопани - преградата е срязана и празните жилища са подложени на безогледно разграбване. На фона на тази разруха, вихрела се с години в общинската собственост, през март 2012 г. от Общината в Плевен алармираха и за борчове в огромни размери на наемателите за ток, вода и неплатени наеми. В резултат на всичко това през август 2012 г. се стигна до разпореждане от местната управа всички наематели да напуснат блока, като част от семействата Общината настани в други общински жилища, а Общински съвет - Плевен гласува блокът да бъде продаден.

На заседание през ноември миналата година, общинските съветници взеха решение да намалят цената на имота от първоначалните 876 400 лв. на 825 000 лв., без ДДС поради липсата на кандидат-купувач при първия обявен публичен търг. Купувач се намери при втория опит.
Новият собственик на блока Уршула-Ивона Михалковска има международен бизнес с автомобили и авточасти. В блока, който тя придоби, има 115 апартамента.

Това, което предстои сега, е процедура по издаване на Заповед по реда на чл.94, ал.1 от Наредба № 7 на Общински съвет, с която официално ще бъде обявен спечелилият участник. Следва втора заповед по реда на чл.95, ал.1 от Наредба № 7 на Общински съвет, след която трябва да се извърши плащането по сделката.

Финалната част на процедурата е подписване на договор, с който собствеността на имота се прехвърля върху купувача, обясниха от общинската администрация.

 

Вижте още новини от Plevenutre.bg