Сезират главния прокурор и омбудсмана за бъдещето на парк "Странджа"

Природозащитници готвят вълна от протести в цялата страна, тази вечер недоволството си те ще изразят в Бургас

Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни, поиска коалицията от неправителствени организации “За да остане природа в България”.

Освен това екоактивистите настояват в отворено писмо до медиите заинтересованата общественост у нас да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.

Те призовават министър-председателя Пламен Орешарски извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове.

Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство, се казва още в позицията на сдружението. От там се обръщат и към парламента, правителството, главния прокурор и омбудсман със сигнал за бъдещето на Природен парк Странджа.

Както БургасУтре вече съобщи тази вечер от 18 часа ще се проведе протест срещу застрояването на парк СтранджаЕкоактивистите ще се съберат до Часовника на ъгъла на двете главни улици в града - "Александровска" и "Богориди".