Снегът идва днес!

Пригответе топлите дрехи

От днес зимата ще нахлуе над страната ни с пълна сила. Време е да извадим топлите дрехи и ботуши от гардеробите, тъй като синоптиците предвиждат доста снежна обстановка.

Буквално от днес вечерта започва съществената промяна на времето, съобщи за БГНЕС дежурният синоптик в НИМХ.

Балканите и нашата страна са под влияние на циклонален вихър, който ще е причина за валежите от дъжд на 24 срещу 25 януари, като на места се очакват 10-20 л/кв.м, а в Северна България валежите ще бъдат и от сняг.

На 25 януари след полунощ и през деня на 26 януари – неделя, почти навсякъде валежите ще са от сняг. От североизток ще се усилва вятърът и с него ще прониква по-хладен въздух. Този вятър ще е причината за валежите от сняг. Не е изключено на места в централната част на Дунавската равнина и Лудогорието да има поледици. За това е обявен и жълт код за 24 януари в 5 области – Плевенска, Русенска, Великотърновска, Търговищка и Разградска.

В неделя – 26 януари на много места валежите ще са от сняг, но той ще спира постепенно. В Източна България ще духа умерен североизточен вятър, ще има условия и за виелици. На места може да се създаде и по-сложна обстановка в Източна България, както и в Дунавската равнина. Може да се очаква в неделя по-съществена снежна покривка от около 20 см на места в Централна и Южна България.

Най-студените дни ще бъдат събота и неделя. В понеделник минималните температури над страната ще бъдат отрицателни, дневните ще са малко над нулата. Като цяло се очаква следващата седмица да бъде зимно времето. Минималните температури ще са между - 7 и -2 градуса. Сняг ще превалява към сряда и четвъртък. До края на следващата седмица ще има снежна покривка и зимни температури, ще бъде и предимно облачно. Но синоптиците успокоиха, че не се очакват драстично ниски температури.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"