Какво не знаете за джинджифила

Няколко вълшебства в един корен

Джинджифиловият корен е отдавна известен с лечебните си свойства и помага при нарушено храносмилане, обясниха учени от университета в Мичиган, предава БГНЕС.
Джинджифилът (Zingiber officinale) е многогодишно растение, което има невероятно благотворно действие върху човешкия организъм. В средновековна Европа бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само за сладкарските изделия.

Източните страни обаче не могат да си представят съществуването без джинджифила. Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия.
Казват, че джинджифилът с най-екзотичен вкус идва от Ямайка. Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак. Японците пък го използват и като захаросан или кисел. Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание така и произлиза известният сладкиш "ginger bread" (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие "ginger ale" (джинджифилова бира). 

Джинджифилът има антибактериални, аналгетични и успокоителни действия. Учените го препоръчват на бременните особено през първите три месеца, защото помага при гадене и повръщане. Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата на жлъчката. Истински магьосник е, когато става въпрос за грип или настинка. Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие.
Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсични материи от организма, а изсушеният корен за болки в стомаха, диария, ревматизам, кашлица.
Като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета.