Бившият шеф на ВМА става зам.-кмет на София

Бившият началник на Военномедицинска академия ген. Стоян Тонев става заместник-кмет по здравеопазване в Столичната община

Промените в структурата на общината бяха представени от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова.

Тя обяви, че с доклад ще предложи на следващото заседание на Столичния общински съвет отделянето на двата ресора от сегашната дирекция по здравеопазване и социални дейности.
Общинският съвет трябва и да потвърди назначението на генерал Стоян Тонев - бивш директор на Военномедицинската академия.
Интеграцията на хората с увреждания остава в ресора на досегашния зам.-кмет Албена Атанасова. Ген. Тонев ще отговаря за 14-те болнични лечебни заведения, 31 поликлиники, както и за здравните училищни кабинети на теритоорията на Стооличната община.

Доболничната помощ ще направи здравеопазването на територията на общината по-качествено и по-ефективно, смята кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е поискала от ген. Тонев в бъдещата си работа да положи усилие за развитието именно на доболничната помощ, съобщава БНР.

Кметът посочи, че е взела решението за разделяне на двата ресора социални дейности и здравеопазване, след приключването на ликвидацията на Столичния медицински холдинг и изясняването на собствеността в различните общински здравни заведения. Процесът е продължил няколко години и е завърши преди няколко месеца.

Тонев анонсира една от идеите си, които ще залегнат в неговата програма, ако бъде назначен – да се създаде общинска спешна помощ с 14 линейки.