ВМА ще събира пари от платени услуги

За да погаси дълговете си ВМА пуска платени екстри

Ако пациент иска да бъде опериран от определен екип, ще трябва да заплати 900 лв. Всеки ден ВМА прави по 200 операции. Ако половината от тях са на този принцип, това са близо 100 000 лв. приход, пише в."Преса".

Удоволствието да сте сами в стая, да имате хладилник, интернет или телевизор с 50 програми също ще се заплаща допълнително.

„Само по това направление може да погасяваме по 6-7 млн. лв. на година. Досега при нас беше безплатно, според здравната наредба тези екстри се заплащат от пациента. Не сме искали пари от хуманни съображения“, коментира шефът на ВМА ген. Стоян Тонев.

Отделно всеки ден между 600 и 1000 души се преглеждат без пари, защото са близки или познати на началници и политици. Скоро обаче това кранче ще бъде спряно. Според Тонев никоя болница, включително и на МВР, не иска да поема бежанците. От тел. 112 търсели само тях. Досега във ВМА са оперирани 7 сирийци от сливици, апендицит и херния. За тях ВМА не е получила нищо. Отделно са прегледани 1500 бежанци. Цената на един преглед в спешния кабинет е 37 лв.

„Само прегледите на имигрантите ни струват 55 500 лв. Никой не ни е дал и стотинка. Дали сме и 1000 легла, одеяла и чаршафи“, разясни ген. Тонев.
В момента задълженията на ВМА са около 55 млн. лв.