Днес: Код „Оранжево“, заради очаквано опасно време

Животът

25-01-2014, 08:51

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

За 15 области на северна и източна България е обявен код за опасно време „Оранжево“. Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. В цяла северна България ще се образува снежна покривка 15-25 сантиметра и ще духа силен източен вятър, които ще образува виелици и навявания. В Добричка, Варненска и Бургаска области ще духа източен вятър със скорост до 25-30 м/сек. Вълнението на морето ще е 5-6 бала и ще вали дъжд с количества – до 15-20 л/кв.м.
В останалата част на страната обявеният предупредителен код е „Жълто“ за потенциално опасно време.
Метеоролозите прогнозират сутрешни температури между -3° и 2°, в югозточна България и морското крайбрежие до 5°-8°. През деня градусите ще останат без съществена промяна, слабо понижавайки се в северозападната част от страната и достигайки до 10°-12° в югоизточните райони. Значителни ще са валежите в южна България, а през нощта срещу неделя и в източна.
В планините ще вали сняг, сутринта все още в източните Родопи – дъжд и сняг. Билата ще са в облачния слой – с мъгла. Ще се създаде и значително различие на температурите на еднаква надморска височина между планините в Западна България, където ще е доста по-студено и тези в по-източните райони, като разликата ще достига до 5-8°.