Днес: Мултимедийна стая разказва за заболяването псориазис

Пациентите срещат неразбиране и дори невъзможност да си намерят работа, поради погрешното схващане, че състоянието им е заразно

Огромна черна кутия ще разказва за заболяването псориазис и последствията от него от 10 до 17 часа днес. Инсталацията, която е с размерите на стая,  ще бъде разположена на ул. "Алеко Богориди" и "Ген. Майор Лермонтов".

"Всеки влязъл в нея ще види двете страни на заболяването - псориазисът, когато не се лекува  и как това повлиява човешкия живот и псориазисът като заболяване, което не пречи на хората да водят пълноценен социален живот, когато има лечение", обясняват организаторите от "Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения".
У нас за пръв път се дава гласност по подобен начин на социално значимо заболяване, каквото е псориазисът, както и за неговите обществени и психологически аспекти.
Псориазисът е хронично незаразно заболяване, свързано с имунната система, която кара кожните клетки да се делят твърде бързо. Това води до образуване на псориатични плаки, най-често разпознаваеми на лактите, коленете, кръста, скалпа, ухото.

"Много често, когато плаките са видими и заболяването излезе на "светло" хората срещат неразбиране и дори невъзможност да си намерят работа, поради погрешното схващане, че заболяването е заразно", допълват организаторите на кампанията.

За много пациенти освен естетичен проблем, псориазисът представлява и рисков фактор за развитие на сериозни животозастрашаващи заболявания като инсулт, злокачествени заболявания, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, диабет тип 2 и артрит.
Повече информация може да получите на тел:0893 555 975