Кметът на Царево: Няма да допуснем презастрояване

Не желаем да допуснем грешката на Севера, като по този начин убием туризма си, каза Лапчев

Решението на ВАС за влизане в сила на Общият устройствен план трябва да бъде спазено, тъй като в противен случай ще са в ролята на нарушители.. Ние не желаем да презастроим нашия бряг. Това е наше мото и верую. Не желаем да допуснем грешката на Севера, като по този начин убием туризма си. 

Така коментира пред радио "Фокус" кметът на Царево инж. Георги Лапчев опасенията, че след влизането на новия ОУП природен парк "Странджа" ще бъде застроен. Той допълни, че няма две менения по това как трябва да изглежда общината и Черноморието и обясни, че всяко инвестиционно предложение ще се гледа под лупа, за да няма обществени недоволства.

Относно появилата се в публичното пространство цифра от 75 000 легла допълнително, които ще се появят по Южното ни крайбрежие със строителството на хотели Лапчев обясни, че част от тези легла вече съществуват. Той напомни, че община Царево е с най- голяма морска граница и над 90 % от населението живее в населени места по крайбрежието.

"Общият устройствен план предвижда тяхното разширяване, тъй като още през 60-те години, когато е направен старият териториален устройствен план, още тогава са предвидени зони за разширяване. Когато се визира, че ще има 75 000 месата в територията на Община Царево то до ден днешен голяма част от тях вече са се случили и то без да има наличие на ОУП. Ако трябваше да алармираме и да се търси преценка на това, как се застроява Черноморието трябваше това настроение да го има през 2006 – 2007 година, когато са процедирани всичките подробни устройствени планове /ПУП/ и са влезли в сила, което ги е направило необжалваеми актове", каза Лапчев.

Той обясни, че всеки ОУП оттук нататък е длъжен да ги откопира. Кметът допълни, че от две години се опитва да проведе дебат за бъдещето на Царево, но който да не се провежда в София или в някакви хотели, а да бъде на място в общината при среща с местните хора.

"Когато се коментира бъдещето на общината дебатът трябва да е в Царево, за да се чуе най-важното мнение – мнението на местните хора, защото през всички тези години никой не чу какво всъщност искат местните хора, а те искат ниско застрояване. Няма да чуете нито един местен човек, който да каже, че иска високо строителство и плътен бетон и застрояване на плажовете", каза градоначалникът