Стряскащи глоби готвят за общинските съветници в Бургас

ОТ ГЕРБ ще предложа санкции от 100 лева при отсъствие от постоянните комисии и удържане на 1/3 от заплатата при неоснователно пропускане на заседание

Увеличение на месечните възнаграждения на общинските съветници ще се гласува на предстоящата сесия в Бургас. Предложението е на ГЕРБ, а поводът е промените в Закона за местното самоуправление. С тях, заплатата може да е до 70% от възнаграждението на председателя на общинския съвет, предаде радио "Бургас".
Досега възнаграждението на общинските съветници в Бургас бе до 30% от средната работна заплата в местната администрация или около 180 лв., поясни Евгений Мосинов. Той добави, че заплатите на общинските съветници са едни от най-ниските в страната и увеличението няма да натовари местният бюджет.
До 800 лева може да достигне заплатата на общинските съветници в местния парламент. До сега те получаваха близо 4 пъти по ниско възнаграждение, коментира Димитър Людиев, водач на групата на ГЕРБ.
ОТ ГЕРБ ще предложат глоби от 100 лева при отсъствие от постоянните комисии и удържане на 1/3 от заплатата при неоснователно пропускане на заседание на Общинския съвет, добави Людиев.