Само нови рейсове из града иска кметът

Мисия Пловдив

27-01-2014, 13:17

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Люта битка за рейсовете в Пловдив, искат оставката на зам.-кмета

Областният се среща с превозвачи

До седмица общината готова с документите за конкурса за осемте линии

Пловдив ще има най-завишените изисквания към новите превозвачи от всички градове. Това обяви днес пред журналисти кметът на града Иван Тотев във връзка с изтичащия срок на договорите на осемте линии, обслужващи автобуси с номера 9, 11, 17, 21, 25, 26, 36 и 113.

„Желанието на превозвачите е да се въведе минимален стандарт Евро 3, но минималният на общината вероятно ще бъде Евро 4. Така че дори ще видите по-завишени изисквания от това, което се дебатираше на срещата при областния управител. Ние ще имаме най-завишените изисквания при провеждане на такъв подобен конкурс в България”, заяви градоначалникът. Кметът Иван Тотев обясни, че до седмица ще бъдe подготовена цялата документация и ще бъде обявена дата за конкурса.

В края на януари 2013 година поради неизпълнение на задълженията на превозвача "Градски Транспорт - Пловдив" АД Община Пловдив прекрати договора си с фирмата на Батаклиев, а нови превозвачи поеха временно линиите. С писмо на тогавашния областен управител Здравко Димитров бе съобщено, че срокът за възлагане на обществена услуга за превоз на пътници по 8-те градските автобусни линии е една година. Сега този срок изтича и се появи реална опасност Пловдив да остане без автобуси по тези направления. След серия от срещи на превозвачите с областния управител и кмета на града се стигна до споразумение губернаторът да удължи срока за конкурс и до 2 май общината да проведе конкурс.

При срещите си с местните власти транспортните фирми постигнаха съгласие в новите условия на конкурса за превозвачи да бъдат заложени изисквания за климатици и рампи за хора с увреждания, за екосертификати минимум Евро 3 или 4, както и за това по-новите рейсове да са с предимство при оценяването.