Как "Досиетата Х" тотално промениха телевизията?

Последните епизоди на сериала бяха излъчени през 2002-а година

Любимият сериал на цяло едно поколение "Досиетата Х" навърши днес 20 години от излъчването на първия си епизод. Историите за извънземни, паранормални активности, отвличания и конспирации заковаваха пред екраните милиони зрители по света, съобщава Актуално.

Златният телевизионен сериал бързо обиколи света и стана глобален феномен в телевизията. Последните епизоди на сериала бяха излъчени през 2002-а година, но влиянието на Скъли и Мълдър все още може да се усети и днес. Ето и петте неща, които култовият сериал даде на телевизията:

Звездната кариера на Джилиан Андерсън (агент Скъли)

"Досиетата Х" определено осигуриха летящ старт за кариерата на Джилиан, въпреки че рано или късно талантът й и без това щеше да бъде забелязан. Създателят на сериала Крис Картър веднага открил потенциал у актрисата и много държал точно тази млада 24-годишна актриса да стане звездата на сериала. Според Картър точно тя вдъхнала тази сила и отличителност на образа на агент Скъли и без нея сериалът нямало да бъде същия. Две десетилетия по-късно Джилиан Андерсън завладява екрана, в която и продукция да се появи. Скоро ще започне да снима втория сезон на "The Fall" и ще се появи в нов политически трилър през март.

Шеги за снимане на филми в Канада

Независимо от това, че Мълдър и Скъли непрекъснато обикаляха райони в САЩ, където се случваха всички мистерии, първите пет сезона на "Досиетата Х" са снимани във Ванкувър (Канада). Покрай този факт запазена марка на Дейвид Духовни станали шегите за непрекъснатите валежи в Канада. Снимането на филми в държави, които имитират други места се смята за малко евтино и тази представа у хората не изчезва и до днес.

Основната музика в "Абатство Даунтън"

Е, няма как да не забележим прилики в мелодиите от двата сериала, за това просто го отбелязваме и минаваме нататък.

"Fringe" и още дузина други ТВ сериали

Странни феномени, дълги сезони, жена агент от ФБР, флуиди между главните актьори - всички индикатори, които показват, че "Fringe" е опит за съвременно пресъздаване на идеята за "Досиетата Х". Екипът на сериала дори снимал няколко епизода във Ванкувър. Още много сериали лежат на идеята, заложена в "Досиетата Х" - "Бъфи, убийцата на вампири", "Свръхестествено" и др.

В помощ на други невероятно успешни продукции

Винс Джилиан, създателят на "Breaking Bad", признава, че е абсолютен фен на "Досиетата Х". Той разказва, че се срещнал със създателя на култовия сериал Крис Картър, който се включил в написването на сценария след излизането на втория сезон. Картър написал цели 30 епизода от "Breaking bad", с което допринесъл за цялостната концепция.