"Войната на Кламм"- спектакъл за възрастни

Кай Хензел печели награда за драматургия за Младежки театър през 2002 година с тази пиеса

Държавен куклен театър - Стара Загора работи по нов проект-„театър в класната стая". Жанрът „училищен театър" се заражда в Германия. Това са камерни пиеси, които се представят в специфичните условия на класната стая и поставят на дневен ред темите „табу" и въпросите от ежедневието, родени в класната стая. В тези интерактивни спектакли „зрителите - ученици" са у дома си, реакциите са спонтанни, а резултатите от комуникацията впечатляващи. След спектакъла се открива дебат по темите на видяното, търсят се решения на проблемите, повдигнати в спектакъла, а може би ще стигнем и до разговори по теми, които по правило не се обсъждат с родители, преподаватели, класни ръководители.
Първият спектакъл от проекта „театър в класната стая" е по пиесата на популярния немски автор Кай Хенсел „Войната на Кламм". Преводът на български език е на Габриела Хаджикостова. Постановката и интерпретацията е на унгарския режисьор Ищван Наги.
Режисьорът Ищван Наги от Унгария и актьорът Янчо Иванов от Кукления театър в Стара Загора избират средата на класната стая, за да обединят сценичното и зрителското пространство, да оставят учениците в естествената им среда, предизвиквайки спонтанността на реакциите им. Води ги убеждението, че с помощта на театъра могат да бъдат обсъждани и успешно да бъдат разрешавани дори и смятаните за абсолютно табу теми и проблеми на тинейджърите. След спектакъла се открива дебат, модериран от психолог за обсъждане на темите от видяното. Младите хора сами търсят отговорите, споделят своята гледна точка за решаването на проблемите или разговарят върху теми, които за тях са много деликатни и които до този момент не са били склонни да обсъждат с родители, преподаватели, класни ръководители.

"Войната на Кламм"- спектакъл за възрастни гледайте в Държавния куклен театър на 30 януари (четвъртък) от 19.00ч.
Препоръчителна възраст над 14 год.