Без грипна епидемия в Пловдив засега

8 на сто отсъстващи ученици отчитат от РЗИ - Пловдив

За момента няма да се обявява грипна епидемия в Пловдив, въпреки че броят на заболелетие от грип и остри респираторни заболявания се увеличава. Това обяви на пресконференция директорът на дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионалната здравна инспекция д-р Моника Троянчева.

По данни на здравните власти за изминалата седмица в пероида 20 – 26 януари са регистрирани 459 нови случая на грип и остри респираторни заболявания, като предната седмица те са били 309. Така вече са отчетени около 125 заболели на 100 000 души, което говори за предепидемична обстановка. „Нивото е високо, но ние не се придължаме само към тези цифри, а отчитаме и други параметри, като се съветваме със специалисти от всички сектори на здравеопазването“, допълни д-р Троянчева. Тя уточни, че няма усложенения вследствие на грип, няма и повишен брой на отчетени пневмонии. Не са отчетени и повече повиквания на спешната помощ заради подобни симптоми.

Не е тревожно и положението в училищата. Днес процентът на остъстващите ученици е бил 8, вчера пък 9 на сто не са се появили в час. За да се обяви грипна ваканция трябва да се достигнат нива от около 30 процента отстъстващи, а в настоящия момент такива индикации няма. Следващата седмица понеделник и вторник са неучебни дни, тъй като е междусрочна ваканция и здравните власти се надяват, че това също ще помогне за ограничаване на контактите между учениците и намаляване на новите случаи на грип.

На общопрактикуващите лекари са раздадени достатъчно противогрипни препарати - „Реленца“ и „Тамифлу“, такива има достатъчно и в спешните отделения. Д-р Троянчева уточни, че е важно те да се приемат още при първите симптоми, като най-голяма ефективност се постига в първите два дни от заразяването. От Районната здравна инспекция продължават да следят внимателно обстановката и ще реагират при евентуална промяна и бум на заболелите.