Новолуние във Водолей: Свободата да прескочиш границите

Новолунието настъпва на 30 януари, в 23,38ч.

Новолунието във Водолей пробужда у нас импулс към повече свобода, стремеж към себеизразяване и подчертаване на онази уникалност, която ни отличава от околните и в същото време ни свързва с определена група или социално общество, с която споделяме общи интереси, цели, интелектуални стремежи и житейска философия.То ни носи послание от бъдещето и едновременно с това ни подтиква да отправим взор към него, като концентрира вниманието ни към мечти, желания и идеали, които бихме искали да станат част от реалността ни. Дали това наистина ще се случи,доколко посланията са реални и постижими, дали проявата на индивидуалността ще допринесе за самоутвърждаването, или просто ще се прояви като непродуктивен ексцентризъм зависи до голяма степен от личните ни качества и възможностите, описани от съпътстващата астрологична обстановка. Нека видим каква е тя.

На първо място Водолеят винаги ни напомня необходимостта да допуснем невъзможното, предлага ни различна гледна точка, изискваща  да се освободим от очаквания и да излезем извън рамките на установените представи. Предлага ни да извършим малки или по мащабни реформи, за да се освободим от онова, което възпрепятства растежа и еволюцията. Тласък за тях стават внезапни обрати, много често поставящи ни в изцяло нова ситуация, която ни извежда от зоната на комфорт, лишавайки ни от някакво статукво, върху което сме изградили сигурността си, но затова пък позволяваща или принуждаваща да изследваме неподозирани до момента възможности. Именно поради това Водолей е и знакът на свободата, онази зона, в която доброволно или не експериментираме, допускайки невъзможното за възможно.И непредсказуемостта е фундаменталната характеристика на месецът, през който новолунието попада във Водолей.

Важен акцент в това новолуние поставят Венера, Меркурий, Сатурн и Марс.

Венера е в стационарно директа фаза и ще възобнови обичайния си ход в навечерието на 1 февруари. А това означава, че на непредсказуем развой и внезапен обрат подлежат ценностната ни система, чувствата и привързаностите ни. Въпреки че катарзиса е емоционален и позволява да бъде проявено онова, което дълго време е потискано, за да се изкристализира и узрее, той ще ни донесе свобода по отношение на модели и ситуации в които сме зациклили. Поради критичния и твърде суров обмен на Венера с Плутон и Юпитер, най-вероятно за мнозина преживяването няма да е източник на щастие и удоволствие. Водолеят обаче си служи с хладен разум и е ваксиниран срещу чувствено-носталгичните привързаности. Затова нищо чудно през следващите седмици с изненада да откриете, че сте в състояние с лекота да забравите миналото, а също и да установите, че упоритостта, с която сте се придържали към определени привързаности, желания, ценностни ориентири и модели на взаимоотношения, всъщност не е проява на принципност и отговорност, а на неразумност, нежелание да се допуснат и други възможности или да се приемат настъпилите промени в обективната реалност.

Възможността да оценим обективно тези процеси, въпреки че може да бъде съпътствана с чувство на поражение,загуба или разочарование, ни дава шанс да се освободим от деструктивни модели и програми и да потърсим нови източници на щастие.Това новолуние носи енергията на обновлението, а то ще бъде насочено най-вече към освобождаването от емоционални привързаности и ценности, загубили своята стойност и значение. Дали и как ще го направим обаче зависи от Марс-принципа на волята и Сатурн-принципът на контрола и самодисциплината. А те се движат на свободен ход, което подсказва че най- вероятно ще проявяваме воля и самодисциплина там, където не е необходимо и напротив - неадекватна агресия и липса на самоконтрол там, където се налага да бъдем по търпеливи и благоразумни. На целеустремения Марс, преминаващ през колебливите Везни, ще му е много трудно да преценява адекватно ситуациите и да действа решително. Това обикновено поражда раздразнение, достигащо до точка на кипене, в която рязко, типично по Марсовски, решаваме съвсем не навреме да действаме и то точно, когато е нужно да запазим спокойствие и хладнокръвие и да се съобразим с интересите на околните. За жалост и Сатурн временно се е оттеглил, поради което самодисциплината и самоконтролът ще се окажат трудно постижими. Неведоми са пътищата, по които Сатурн ни преподава мъдростта на опита, но той често си служи и с преживяването на негативния опит. Във всеки случай принципът на Водолея ще бъде спазен-изненади и непредсказуемост ни очакват както по отношение на собствените ни постъпки, така и по отношение на преживяванията ни с околните. Всичко зависи от това как ще оценим и използваме липсата на ограничения. Тя ни дава повече свобода за действие, но и позволява допускането на повече грешки. Особено когато търсим провокация и позволяваме на прибързаността и немотивираната агресия да надделеят над здравият разум.

Здравият разум обаче също ще изпита известни затруднения в лицето на Меркурий, който още в деня на новолунието преминава в мъглявото царство на Риби. И той като Марс попада във враждебна за себе си обстановка, при това още на входа. Нептун го повлича към дълбините на мечтите и илюзиите. Прекрасна възможност за поетите, любителите на фантастиката и всички, които произвеждат илюзии, но твърде несигурна опора за онези, които ще предприемат генерални реформи, разчитайки на обективната си преценка. Тук изненадите ще се проектират в бъдещето, тъй като Меркурий се подготвя и за поредната си ретроградна фаза. А всички ние ще трябва да разчитаме за сега по-скоро на интуицията си, отколкото на обективната си преценка, при разграничаването на реалността от илюзията.

Новолунието както винаги е магичен момент, който ни позволява да отгърнем нова страница в живота си. Бъдете по-смели в желанията си, позволете на предчувствията и предвижданията си да ви ориентират, пожелайте си повече воля и търпение, както и решителност, с която да обърнете гръб на онези привързаности и ценности, които вече са загубили смисъла си и ограничават свободата ви на избор. Използвайте нощта на новолунието и следващия ден за да се ориентирате във възможностите и да формулирате намеренията си.