Деца, рисувайте „Рецептите на баба”!

Търсят се "най-вкусните" рисунки

Конкурсът за детски рисунки на кулинарна тематика „Рецептите на баба”, организиран от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 стартира за шеста поредна година. Националната надпревара, в която децата претворяват кулинарните традиции на България, е част от календара за извънкласни дейности на Министерството на образованието и науката и се провежда с подкрепата на Националния дворец на децата в София.

- Искам да кажа, че няма ограничение за участието в конкурса – информира организаторът на конкурса шеф Пеньо Иванов, който е и председател на А.Р.И.З.-7.
Условията разпределят участниците в 3 възрастови групи - като най-големите са до 14 години. Децата могат да използват всякакви техники за рисуване, като молбата ми е да спазват размер, който да им даде възможност техните рисунки да достигнат до финала. Това означава да не много мънички, защото тези рисунки, които избираме за пътуваща изложба-те са около 20 или 30 в зависимост от това колко най-хубави рисунки ще има, след това се слагат на едни картони, за да могат да бъдат част от фестивала като пътуваща изложба и да могат хората да им се радват. Не на последно място очакваме и много хубав плакат на фестивала тази година.
- Кой е крайният срок за изпращането на рисунките и на какъв адрес се приемат рисунките?
- Вече няколко години правим това събитие с Националния дворец на децата. Крайният срок обикновено е докъм средата на март, а адресът е гр. София, бул. Александър Стамболийски 191 (това е адресът на Двореца на децата)
- Г-н Иванов, тъй като конкурсът е вече с традиции, какви са Вашите наблюдения-расте ли броят на творбите с всяка изминала година и какво прави най-силно впечатление от нарисуваното?
- Мога да кажа,че нашият конкурс се радва на една постоянна публика и постоянен интерес. Това, което сме определили - вече към средата на март започваме да приключваме със събирането.

Естествено има твърда дата, която понякога я удължавам, затова не казвам фиксирана дата към момента. Навлизаме в 6-та поред година на провеждане на този празник и досега имаме участници на целогодишна база средно 26-27 области на страната, което е почти цяла България , с изключение на няколко области в различните години. Очакват се творби от около 1000-1500 дечица. Много е мило и много приятно, когато някои от тях пращат и рецепти към своите рисунки. Наистина е страхотен празник. Журито, което са много хора, които аз каня като наши приятели да участват в това журиране, винаги имат големи затруднения да изберат победителя, но в крайна сметка това, което аз смятам за правилно е – рисунката да показва рецептите на баба. И аз много се радвам,  когато виждам в тази рисунка и приемственост. Именно как дечицата и по-младите хора приемат рецептите на баба и ги пазят. Това за мен е едно от най-важните условия!

Както всяка година, отличените рисунки ще обиколят България под формата на пътуваща изложба, която придружава гостуванията на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, а най-добрата от тях ще стане плакат на пътуващия форум, който изследва кулинарните традиции на страната. Награждаването на победителите ще бъде на 15 април 2014г. в Националния дворец на децата.
Паралелно с това, за трета поредна година се провежда и литературният конкурс „Рецептите на баба”, в който могат да участват писмени творби на тема български кулинарни традиции. Творбите се изпращат също на адреса на Националния дворец на децата в София.

Успех на участниците!