48 жени са жертви на трафик, 2 от тях деца

В Пловдив ще говорят за насилието над жени

Фондация "Джендър алтернативи" и Център за психологическо консултиране
"Феникс" отново говорят за насилието. Темите, които ще се разискват днес са за ресурсния център за уязвими жени, който ще предлага безплатни обучения по английски език, компютърна грамотност, ще има и правни и трудови консултации, както и терапевтични групи за хора, преживели насилие.

48 жени са станали жертва на трафик на хора за 2013 г., две от които непълнолетни, съобщи прокурор Анна Викова на една от последните дискусии под името „Да поговорим открито за насилието срещу жените и момичетата”. Събитието тогава бе част от кампанията „16 дни активност срещу насилието, основано на пола”, организирано от Зонта клуб – Пловдив и Фондация „Джендър алтернативи”. Инициативата продължи до 10 декември миналата година.

Домашното насилие бе другата основна тема по време на последната отворена дискусия за миналата година. 380 заповеди за защита са издадени само за 2013-та. Статистиката сочи, че 40 % от делата са прекратени вследствие на тормоз от насилника. „Факт е обаче, че 80 % от останалите се оказват с положителен финал за жертвата, която е устояла на атаките на насилника и той е наказан от съда”, обобщи тогава адв. Кадиева. „Каквато й помощ да оказваме адвокати, психолози, социални работници, ако пострадалата от насилие иска да промени живота си, трябва да започне от себе си. От своето собствено отношение към нея самата”, заключи психологът към фондацията Яница Стоилова. Жертвите живеят с грешната представа, че за да бъдат достойни за обич, трябва да платят цената.