Знаете ли, че змиите могат да летят? (видео)

Едва ли сте очаквали това!

Последното нещо, което би желал да чуе човек, страдащ от офидиофобия - панически страх от змии, е, че летящите змии притежават удивителни аеродинамични качества, предадоха Ройтерс и Би Би Си, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Учени, изследващи невероятните умения за плъзгане на азиатски вид, известен като райска летяща змия, са установили, че представителите му превръщат цялото си тяло в аеродинамична повърхност, когато са във въздуха.
За целта летящите змии правят две неща - огъват ребрата си от кръгла до полукръгла форма, за да разширят и приплеснат телата си, и се движат вълнообразно, сякаш плуват във въздуха.

За да разкрият тайната на летящите змии, специалистът по биомеханика Джейк Соча и колегите му от Вирджинския политехнически институт са направили пластмасов модел на формата на змийското по време на полет и са го тествали във воден тунел, за да оценят аеродинамичните качества.
Резултатите от теста са надминали очакванията им.
Райската дървесна змия е един от петте вида летящи змии в света, всички от които спадат към рода Крисопелеа (Chrysopelea).
Представителите на вида са слабо отровни, телата им са основно в черен и зелен цвят с "пръски" в оранжево и червено, а дебелината им е колкото човешки пръст. Обитават дъждовните гори на Южна и Югоизточна Азия - Сингапур, Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипини.
Райските дървесни змии могат да "прелитат" на разстояние до 30 метра от дърво до дърво.
Учените обясняват, че змиите от този вид използват удивителната си способност по-скоро за да избягват неприятности и да се придвижват по-ефективно, отколкото за да набелязват плячката си, например гущери, от въздуха.