Шанс за втори отбор от региона да заиграе в „Б” група от догодина?

От това ще спечелят и футболните привърженици, които ще имат привилегията да гледат повече мачове на високо ниво

Напоследък във футболните среди се заговори активно, че БФС обмисля да реформира единната „Б” футболна група и отново да я раздели на две. Според много от президентите на клубовете във втория ешелон, би било добре да се намалят разходите на отборите, които сега са 14 и се налага да пътуват на големи разстояния из страната. Това вдига издръжката на самите клубове и те се задъхват от сериозните разходи за лагери и пътувания.

Едно от възможните решения на проблема, свързан с намаляването на финансовите разходи е вторият ешелон да стане с полупрофесионален статут, като отново бъде разделен на две групи – Източна и Западна, както бе преди години. Това от своя страна ще даде възможност още от края на този сезон броят на тимовете – участници във второто ниво на футбола ни да нарасне двойно. В същото време, ако „Б” групата стане полупрофесионална, доста повече отбори, ще могат да покрият критериите и да участват в нея, а районирането ще допринесе допълнително за намаляването на разходите на отборите, т.като разстоянията за пътуване ще се намалят значително. По този начин ще се избегнат и задължителните лагери преди срещи между отбори като Банско и Калиакра например, които са в разположени в краищата на страната. От друга страна броят на младите футболисти, които ще играят във втория ешелон и ще се обиграват за отбори от А група, също чувствително ще нарасне, а това ще допринесе и повече български играчи да имат възможност, наблюдавани от тимовете у нас да заиграят в елитната група. 

Ако Изпълкома на БФС след конгреса предложи варианта за две „Б” футболни групи, за отборите от бургаски регион, които са окупирали челните места в Югоизточната „В” група, се отваря възможност да класират и втори тим в по-горното ниво на футбола ни. Както е известно Несебър, Мастер и Созопол не крият амбициите си да опитат да се преборят за промоция в „Б” група, още повече, че и трите тима притежават необходимите бази и финансиране, които далеч надхвърлят необходимите ресурси за аматьорския футбол. Ако все пак тази все още идея намери подкрепа и решение, то освен отборите ще спечелят и футболните привърженици ще бъдат привилегировани да гледат повече мачове на високо ниво, а детските футболни школи на градовете, чиито отбори участват в първенствата, да се развият и привлекат повече млади футболисти в редиците си.

Всъщност Община Бургас вече даде позитивен пример в това отношение като отпусна от бюджета си по 100 000 лева на двата професионални клуба в града Нефтохимик и Черноморец, които да бъдат целево използвани за нуждите на детско - юношеския футбол. Общините в Созопол, Несебър и Поморие също помагат на своите отбори, които развиват школите, като по този начин подготвят и едно по-добро бъдеще за развитието на местните футболни клубове.