Няма да има активизация на бюджета, заяви Чобанов

Ние сме много далеч от една апокалиптична ситуация, която се рисува, допълни той

Няма да се наложи актуализация на бюджета, според финансовия министър.

„Ние сме много далеч от една апокалиптична ситуация, която се рисува. От началото на своето управление показваме, че мислим за хората и бизнеса, размразихме социалните плащания, връщаме ДДС навреме и фискалните цели, които постигнахме за миналата година, са добри. Дефицитът е със 150 милиона по-малък от планирания, дългът е с 500 милиона под лимита. Припомням, че лимитът беше заложен от ГЕРБ. Фискалният резерв е с 200 милиона над законовия минимум от 4,5 милиарда”, каза още Чобанов.

По думите му, според тези показатели няма никакво основание да се смята, че е налице апокалиптична картина или катастрофа.

По отношение събираемостта на приходите сегашното управление демонстрира една повишена събираемост – през втората половина на годината са събрани с 520 милиона повече данъчни приходи, отколкото първата половина на годината, посочи Чобанов.

По думите му, ако първата половина на годината бяха събрани също с толкова повече, планът щеше да е изпълнен. Виждаме една повишена събираемост; че салдото по ДДС, тоест това, което не е върнато на бизнеса, е на исторически минимум. През декември над 500 милиона се върнаха ДДС на бизнеса – най-голямото число за последните 7 години. Тоест имаме едни коректни отношения с бизнеса, които дават своите резултати и бизнесът се отплаща с плащане на данъци, обясни Петър Чобанов.