Самолети стават линейки, кацат в Пловдив

Животът

03-02-2014, 12:53

Снимка:

pan.bg, архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спешна помощ се вдига на бунт

Половината лекари в България са съсредоточени в 6 града

Спешни екипи ще спасяват пациенти от отдалечени места

До 2020 година у нас отново ще действа т.н. санитарна авиация. С пари от здравното министерство ще бъдат закупени самолети и вертолети, които в критични случаи ще транспортират пострадали пациенти. За това ще се набират екипажи от пилоти и лекари. 

Подобно звено в Пловдив може да съществува, тъй като има условия за кацане и в Университетска болница, и на двете летища, каза доц. д-р Красимир Мурджев, депутат от "Коалиция за България". Подобна спешна помощ ще работи в София, Варна и Бургас.

Санитарна авиация у нас е имало от 60-те до средата на 90-те години. Сега звеното ще бъде самостоятелно към Министерство на здравеопазването. Финансирането ще бъде част от бюджета на спешната помощ.

Тази седмица предстои обсъждане на Националната здравна стратегия до 2020 година. Повече средства за здраве, развитие на спешната помощ и промяна на статута на лечебните заведения са част от акцентите. Университетските болници у нас вече няма да бъдат търговски дружества. Така те ще продължат да работят със Здравната каса и ще получават целенасочени субсидии от държавата. Превръщането на болниците в публични дружества ще доведе до разпускане на съветите на директорите и по-лесно управление.

Ново в здравната стратегия е, че отпада изпитът за специализация там, където остават свободни места. Сега се наблюдава наплив на лекари за инвазивна кардиология, желаещите за хирурзи обаче са малко. Депутатите са набелязали и мерки за стимулиране на медици за работа в отдалечени райони из страната.