Затвор за крадли на дрехи и ракия

Едната отнесе и 100 лв. глоба

Ефективни присъди за две жени, извършили грабеж, наложи Бургаския окръжен съд днес. Ана Русева е наказана с 2 години лишаване от свобода. Съучастничката й Мариана Тодорова ще търпи 3 години и 4 месеца лишаване от свобода, защото е извършила грабежа в условията на опасен рецидив.

Те бяха признати за виновни в това, че през март миналата година в Бургас са нападнали, набили и ограбили бургазлийка. Нанесли са й удари с ръце, крака и дървена дъска по тялото, съборили са я на земята и са издърпали от ръката й чантите. Крадлите са взели портфейл с 10 лв., диоптрични очила, ръкавици, 0,5 литра домашна ракия, блуза с дълъг ръкав, и един хляб на общата стойност 35,80 лева.

Делото мина по съкратената процедура и съдът наложи наказания с 1/3 по-ниско от предвидения минимум по закон. Държането на Русева в съдебната зала днес, стана причина за нарушаване на реда и съдът да й наложи глоба в размер на 100 лв. Тя не се яви на предходното съдебно заседание, през месец декември и сега беше доведена принудително. Това нейно поведение мотивира съда да приеме, че се укрива, затова измени взетата спрямо нея мярка за неотклонение подписка в задържане под стража. Определението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.