Павелбанци изпращат поздрави от Хърватия

Българските плашилки и кукери са на "Гробнични звони"

След успешно участие на Международния фестивал на маскарадните игри, "Сурва - 2014", в град Перник, павелбанските кукери и плашилки изпращат поздрави на своите съграждани от фестивала на маскарадните персонажи, "Гробнични звони", който се провежда в селището Дражице в Република Хърватия.

"Нашите участници бяха най-голямата сензация на фестивала и предизвикаха огромен медиен интерес. "Голите кукери", както нарекоха тук нашите "старци", влязоха в емисиите на Националната хърватска телевизия и германската RTL, както и на местни TV канали, централни ежедневници и регионални вестници", предава Свилен Белчев, секретар на читалище "Напред - 1903", Павел баня, който е заедно с участниците на маскарадния форум.
Павелбанци са в Хърватия по покана на сдружението "Гробнички дондолаши", за да представят характерните обредни кукерски и маскарадни игри от региона на Павел баня. Очаква се догодина "Дондолашите" да върнат визитата на своите нови приятели. Това ще стане вероятно на превърналия се в традиционен фестивал на маскарадните игри, "Старци в Турия - 2015".
Очакваме кукерите и плашилките да се  завърнат във вторник на родна земя.