“Селските пръчки на Видин” взривиха Интернет!

"Градът ни пропада заради такива като вас..."

Вчера из Фейсбук започнаха масово да се разпространяват страници на разсъблечени момичета и момчета от Видин, които предизвикаха истински фурор сред свързаните с града хора, пребиваващи в социалната мрежа.

Само за нощ двете по-големи страници – “Селските пръчки на Видин” и “Селските пръчки на Видин 2.0″ направиха съответно над 1500 и над 1400 харесвания. Появи се дори и страница на име “Видински момчета”, която пък показва по-разголени момчета, които са споделяли снимките си в социалната мрежа. В страниците се вижда откровено провокативно съдържание, като създателите им явно са сваляли снимки от профилите на различни момичета и момчета от Видин, за да ги споделят с иронични коментари.

Според информацията на една от страниците, създателят й смята, че заради разголените момичета Видин “пропада”. Коментарите под всяка от снимките са унищожително иронични и подигравателни. Някои стигат до там, че отбелязват титулярите на снимката, за да разберат, че са били “изтипосани” в нарочната страница.

Много от харесващите тези страници откровено се забавляваха с оказвания социален натиск върху момичетата. Други пък бяха възмутени, че е възможно младите хора да се третират помежду си с такава доза анонимна омраза, и докато едни харесваха и споделяха, други масово докладваха до Фейсбук. Страниците като цяло провокираха разгорещените спорове “За” и “Против” тяхното съществуване.

Екипът на Хаштаг се свързал с експерти, които определили този тип страници като откровен тормоз. Според тях е възможно подобни провокации да въздействат много силно върху младите хора изложени на показ с цел подигравка, която много често е и анонимна. Подобни страници не са изключение, през определен период от време се активират за различни градове в страната, но безспорно предизвикват много засилен интерес в съответната местна общност и често биха могли да доведат до депресивни и агресивни състояние у част от младежите, които са били нападнати през анонимната страница в социалната мрежа.

Тъй като според правилата на Фейсбук всеки има право да разполага със снимките, текстовете и въобще данните, които сте качили в социалната мрежа, ако сте ползвали настройката “Публично”, експертите препоръчват личните профили на хора, които ползват мрежата за контакти с приятели, да използват настройката “Лично” за информацията си, така че да не стават обект на подобни нападки. Проблемът особено при редица от младите хора е, че те добавят изключително много хора в мрежата дори без да ги познават, като целта е да натрупат някаква лична популярност чрез събиране на харесвания, споделяния и коментари под своите снимки и публикации.

Източник: Хаштаг