Няма връзка между ваксината и смъртта на 3-месечния Павел

Животът

04-02-2014, 06:37

Автор:

Starazagorautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бебе почина след ваксинация

Родители настояват ваксините да станат препоръчителни, а не задължителни

Родители искат да отпадне задължителният имунизационен календар за децата. Поводът за тази драстична реакция е смъртта на 3-месечно бебе от Стара Загора. Здравните власти и прокуратурата разследват смъртта на детето и дали тя има връзка с поставянето на две задължителни ваксини.

Майката на Павел крие лицето си, не иска да сподели и името на лекарката, която е поставила ваксини на детето й. Лекуващата лекарка на починалото бебе отказа да застане пред камерата Нова тв. По телефона обясни, че била чиста пред съвестта си и щяла да коментира казуса чак след като бъдат готови резултатите от хистологичните изследвания.

От Районната здравна инспекция в Стара Загора, са категорични, че няма доказана връзка между редовната ваксинация и смъртта на бебето. Според лекарите, ако детето е било болно при поставянето на ваксината – тежките симптоми биха се появили максимум след 48 часа, а не седмица по-късно.

„Всичко, което става в рамките на 48 часа след правенето на една ваксина може да бъде свързано с нея – но всичко останало – извън тези два дни – по никакъв начин не може. Това са 9 дни, за тези 9 дни то може да се разболее от всичко, което може да си помисли човек”, категоричен е доц. Атанас Мангъров, шеф на Инфекциозното отделение.

Възможно било и другите две деца в семейството да са станали преносители на зарази – например грип, без да проявят симптоми. В същото време, обаче притеснени родители настояват ваксините да станат препоръчителни, а не задължителни.