Forbes: Започва ерата на генетично модифицираните хора

Учени създават нови супер раси

До средата на 2014 г. перспективата за промени в ДНК и производството на генетично модифицирани хора излиза от сферата на научната фантастика и се превръща в реалност, пише forbes.com. Британският парламент още тази година ще гласува за нова форма на ин витро оплождане – с включване на ДНК от трима родители, като в резултат тази процедура ще стане законно достъпна за двойките.

Ако инициативата бъде подкрепена, това ще бъде първият законопроект, позволяващ промяната на човешката ДНК преди раждането.
Процедурата включва подмяна на митохондриалната ДНК (мтДНК ), за да се избегнат разрушителните мутации на клетките, които водят до слепота, диабет, деменция, епилепсия и други нарушения. Някои мутации могат да предизвикат фатални заболявания като синдрома на Лий, частни неврологични проблеми, които се появяват в ранна детска възраст и постепенно унищожават способността за мислене и движение.
През февруари 2013 г. оповестяването, че 30 здрави бебета са родени след серия от експерименти в САЩ предизвика яростен дебат. Досега две от бебетата са били тествани и е установено, че съдържат гени от трима „родители“. Петнадесет от децата са родени в последните три години в резултат на една експериментална програма в Института за репродуктивна медицина и наука в Ню Джърси. Бебетата са родени от жени, които са имали проблеми със зачеването. В тях са били вкарани „допълнителни гени“ от женски донори.

Генетиците се страхуват, че един ден този метод може да се използва за създаване на нови раси хора с допълнителни желани характеристики като сила или висока интелигентност. Тези нови раси може да имат различно от нашето мислене, което ще ги превърне в не човеци, на които ще пречим!