7-9% по-скъп ток искат от EVN

Увеличението е необходимо за инвестиции

С между 7 и 9 на сто по-високи цени на електроенергията ще предложи на държавния регулатор доставчикът на ток за Югоизточна България EVN.

Според Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на дружеството, това увеличение е крайно необходимо, за да се инвестира в мрежата, иначе скоро ще има сериозни проблеми с качеството на услугата електроснабдяване. По думите му, сега на дружеството са определени най-ниските инвестиции в мрежата от 73 милиона лева, докато от 2005 година досега дружеството е вложило над 1 милиард лева в мрежата в Югоизточна България. С тези инвестиции дружеството е намалило с 40% авариите по мрежата си и в електрозахранването. С орязването на годишните инвестиции, които трябва да са 130 милиона или с 50 милиона повече от включеното в цената, започва отново амортизация на активите. Реалните загуби на EVN при преноса на ток са 10,8 на сто, информира Золфелнер и допълва, че това също ще създаде финансови проблеми за компанията му.

На 28 февруари дружеството трябва да обяви ценовото си намерение за тарифите от 1 юли, когато регулаторът решава какви да са цените в енергетиката.

В същото време стана ясно, че в следващите три години EVN планира да инсталира 373 000 електромера с дистанционен отчет. Планираната инвестиция е в размер на 68 млн. лева. За 2014 г. се предвижда да бъдат инсталирани 124 000 електромера с дистанционен отчет на стойност 23,5 млн. лева. Досега са инсталирани 109 000 електромера с дистанционен отчет като стойността на инвестицията е 22 млн. лева.

Ползите са повишаване на събираемостта до 99 процента в ромски махали, където събираемостта е била едва няколко процента, както и намаляване на технологичните разходи до 6 процента в районите с дистанционен отчет.