С 1% по-малко ток сме употребили по Коледа

Отчитат електромерите по празниците по редовния месечен график

С 1% по-малко ток сме потребили в почивните дни 22 декември – 26 декември 2013 г. спрямо същия период през 2012 г.

Данните показват, че общо за периода от почивни и празнични дни сме консумирали общо 147 231 000 киловатчаса електроенергия. Тези стойности са по-ниски спрямо потреблението през същия период миналата година, когато са консумирани общо 148 916 000 киловатчаса.

Върховото потребление тази Коледа е регистрирано между 17:00 и 18:00 ч. на 24 декември 2013 г. Тогава са регистрирани 1 655 000 киловатчаса консумирана електроенергия, сочат диспечерските данни на електроразпределителното дружество за Югоизточна България. За сравнение върховото потребление миналата Коледа е било регистрирано на 23 декември: 1 638 000 киловатчаса електроенергия.

Във връзка с празниците дружеството е създало организация за отчитане на показанията на електромерите по редовен месечен график независимо от неработните празнични дни. Целта е, както всеки месец да се следва редовният график на отчитане на електроенергията за клиентите на дружеството в Югоизточна България.

В случай, че поради отсъствие на клиентите по време на празниците няма осигурен достъп до електромери, които са в границата на собственост на клиентите, отчетниците на дружеството ще оставят съобщения с указания как клиентите да се свържат с дружеството за уговаряне на посещение на отчетник в удобно за тях време.

От електроразпределителното дружество напомнят, че месец декември се характеризира с традиционно повишена консумация на електроенергия. Тази тенденция става още по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Това се отнася както за битовите клиенти, така и за консумацията на общинските обекти, където се поставят коледни украси  с голям брой осветителни тела, организират се  празнични прояви, коледни базари, фестивали и концерти.

Важно значение за консумацията на електроенергия и за стойността на фактурата има режимът и интензивността на потребление при всеки клиент, както и фактори като: ефективната изолация на стените и уплътняване на врати и прозорци, видът и броят на използваните уреди и техния клас на енергийна ефективност,  броя помещения в жилището, които се отопляват, броят живущи в жилището и др. Важно за всеки клиент е периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от електромера.