Медицината в ТрУ - на водеща позиция

99,50% от завършилите се реализират на трудовия пазар

Медицинският факултет при Тракийския университет е на 4 място по „общ резултат” сред медицинските специалности, но на 14 място сред всичките 351 специалности от всички университети в нашата страна.

Това се посочва в рейтинговата система на българските университети за 2013г., която  е разработена по проект на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Медицинският факултет при Тракийския университет е на 4 място по брой на научни публикации и цитати сред 6 медицински университета в страната. По този показател е на първо в Тракийския университет и на 9 място от 351 специалности и университети в България.

Средният успех на студентите по медицина у нас е 5.55. Старозагорският факултет по медицина е на първо място по успех по време на приема в Тракийския университет. Средният успех от дипломата на приетите кандидат студенти е 5,52, сочи изследването. Според ръководителят на проекта за рейтинговата система Георги Стойчев факултетът има общ резултат от 66 точки, които го нареждат  дори пред първото място на Софийския университет в класацията по право. 

Общо 99.50 на сто от възпитаниците на Медицинския факултет в Стара Загора се реализират веднага на пазара на труда. По този показател факултетът отново е на първо място в Тракийския университет. Според авторите на изследването изводът е, че в България няма лоши университети по медицина, защото по това направление се наблюдава „почти нулева безработица и минимум 1000 лева осигурителен доход”.