Полово предавани болести в тийн годините водят до безплодие

Д-р Маркова:Трябват кампании за младите, за да избегнат репродуктивни проблеми

Липсата на информация за начините на привенция на полово-предаваните болести, ранният сексуален живот, абортите или нелекувани инфекции при тийнейджърите могат след време да доведат до сериозни проблеми, сред които и репродуктивни. Най-често пациенти именно с такава здравна история са сред засегнатите от безплодие.

„Успехите в репродуктивните процеси, трябва да вървят успоредно с масирана информационна кампания за уврежданията в детско-юношеската възраст, които водят по-късно до репродуктивни усложнения. Апелът ми към организациите, осигуряващи участието на пациентите в процесите на репродукция е да се насочат към причините, които в ранна възраст могат да доведат до такива проблеми”, твърди д-р Светла Маркова , специалист по детска гинекология и медицинска генетика в АГ отделението на МБАЛ „Черноморска”.

Тя уточни, че от 14 до 18 години трябва да се насочи внимание и на абортите по желание, предпазване от бременност, защото тези неудачи водят до усложнения в процесите на репродукция по-късно.

„Трябва акцент и върху възможностите на съвременните технологии, но и върху ограмотяването на тази възрастова група, защото няма как цялата българска нация да я оплождаме ин витро, би било много скъпо. Най-голям процент при засегнатие от невъзможност за забременяване е от товарния фактор или увреждане на маточните тръби, а те се увреждат от полово предаваните инфекции. Те засягат маточната тръба и тя прави товарен стерилитет”, каза още АГ специалистката.