Правителството посече Пловдив, не даде нито лев по фонд "Развитие"

Виж одобрените проекти в областта

Пловдив остана без финансиране по фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Гласуваните и одобрени средства бяха обявени от Министерски съвет.

4 областни градове - Пловдив, Благоевград, Габрово /всичките на ГЕРБ/ и Монтана не получиха нито стотинка от Кабинета на Орешарски.

Екипът на кмета Иван Тотев бе приготвил проекти за близо 37 милиона лева. Общината кандидатства с предложение за изграждане на офис сграда от най-висок клас. 16.8 милиона лева бяха поискани за довършване на спортна зала "Колодрума". Градът се размина и с пари за детска градина "Мир" в район "Западен", с ремонт на бул. "Васил Априлов" и финансиране за Зоологическата градина.

Ще се дават средства, независимо от партийната принадлежност на кмета, каза преди дни областният управител Венцислав Каймаканов.

Средни и малки общини вземат най-много средства от фонда. Общините получават общо 289 млн. лв., а министерствата - 210 млн.

Близо 2 милиона и 400 хиляди лева грабва община Асеновград. С пари от програмата там ще се изгражда канализация в селата Конуш, Козаново и Леново. Средства са гласувани и за цялостна модернизация и реконструкция на общинския пазар в града.

За 185 000 лева в Брезово ще благоустрояват парк и ще ремонтират читалището в с. Чоба. 91 хиляди отиват за изграждане на площадка за отдих и развлечение в общината. В брезовските села Стрелци, Дрангово и Отец Кирилово ще строят нови тротоари с бюджет от 206 хиляди. В село Пъдарско пък ще се радват на ремонтирано читалище за 130 000.

С половин милион лева ще се реконструира път в Калояново. В Калофер със същата сума ще оправят уличната мрежа. Кричим ще ремонтира улици, по които има изградена канализация. За проекта са предвидени 200 хиляди лева.

1 милион печели община Лъки за основен ремонт на улици в града и съставните села и за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи тела.

Най-много средства от общините в Пловдивско има за Марица. С 5 милиона лева в село Маноле ще се изгражда съвременно средищно училище с професионална насоченост "Земеделие".

С 900 хиляди в Първомай ще правят Дом за стари хора и ще асфалтират улици.

Тази година започва ремонт на пътя между Пловдив и с. Ягодово. Община Родопи взима за проекта 234 хиляди лева. С малко повече пари ще се оправи и настилката между с.Брестовица и с. Първенец. Отпуснато е финансиране и за ремонтни работи на ІV-класния път между Пловдив и Околовръстното. Със 190 хиляди ще се асфалтира платното в посока с. Марково.

Близо 300 хиляди са одобрени за преустройство на стара учебна сграда към ОУ "Неофит Рилски" в село Ягодово.

С 1 805 741 лева в Садово ще изграждат зони за обществен отдих, ще подобряват градската среда и ще ремонтират уличната мрежа.

Единственият одобрен проект на Стамолийски е за ремонт на сградата на Читалище "Просвета 1927" за 100 000 лева.

С постановлението на Министерски съвет се определя одобрените проекти да получат авансово 30% от сумата. Следващите плащания ще се извършват след представени разходооправдателни документи от бенефициентите. Проектите ще се реализилат през тази година.