Делото за подпалвачите от “Лазур“ почти на финал

Заплашва ги затвор от 3 до 10 години

Иван Дингилски и Веселин Никола- Карагьозов, които през 2012 г. година запалиха апартамент на приятел в к-с "Лазур“ и застрашиха живота на четирима души се изправят отново пред Окръжния съд в Бургас.

След няколко неуспешни опита делото тръгна през октомври 2013 г. Вече са с изслушани експертите и са разпитани повечето свидетели. Предстои показания пред съда да дадат и самите обвиняеми.
Около полунощ на 18 септември 2012 г. Дингилски и Карагьозов палят автомобилна гума пред вратата на семейство Тодорови на първия етаж в жилищен блок в „Лазур“. Огънят тръгва към жилището и димът нахлува вътре в апартамента. 
По това време там са собствениците Иван и Станка Тодорови, синът им Стоян и 86 -годишната Желязка Тодоров. Хората са събудени от миризмата.
"Външната врата заплашваще да падне към нас, взех мокра кърпа и натисках дръжката, за да не пусна пламъците в апартамента. Тогава щеше да има само изгорели и задушени хора“,  разказва 63- годишният Иван Тодоров. Семейството познава Иван Дингилски, защото живеят в един блок. Родителите обаче не знаят дали е имало конфликт между 25-годишния Стоян и двамата подпалвачи. И трите момчета имат предишни присъди за кражби.

Според екпертите причина за пожара е умишлено запалена автомобилна гума. Имало е опасност за обитателите на апратамента и по –малка за жителите на блока. 
"Нека съдът да реши за наказанието, ние искаме да се заплати вратата ни. Вкъщи каквото имаше наново мазахме, чистихме, всичко беше одимено“, сподели майката Станка Тодорова. 
Срещу Иван Дингилски и Веселин Никола Карагьозов има обвинения за палеж нанесъл щети за 66 000 лева. Двамата могат да получат ефективна присъда от 3 до 10 години.