„Позитано”: Даже не трябваше да има средства за Перник

Веселинов, Попово: Явно трябва да съм кмет на ДПС, за да имам сигурност и защита, но съм от АБВ

Аз съм страшно огорчена, че правителството безпринципно е подходило към разпределението на тези средства. Член съм на Управителния съвет на Националното сдружение на общините и остро поставих въпроса за това несправедливо разпределение. Поставих го и на областния управител, но задоволителен отговор не получих.
Това заяви на пресконференция на АБВ кметът на Община Перник - Росица Янакиева.

 

С постановление на МС кабинетът разпредели приблизително 500 милиона лева на родните общини по програмата „Устойчиво развитие на регионите".

Не получих отговор и от нашите представители в парламента. Получих отговор от един чиновник от „Позитано” - Иво Лилов, който заяви, че даже много дават на Перник, защото съм от АБВ, възмутена е Янакиева.

Тя изтъкна, че много населени места в Пернишко не получават и стотинка за развитие на инфраструктурата си и да осъществят свои важни проекти.

Доказателството:
Община Силистра получава 2,9 млн. лв., Сливен - над 4 млн. лв., Ловеч - над 5 млн. лв., Видин - 8 млн. лв. На община Смолян се дават 18,4 млн. лв., Кърджали - над 17 млн. лв., Враца - 17 млн. лв. Голяма община като Перник, начело на която стои Росица Янакиева от АБВ, получава едва 1,4 млн. лв.

Кметовете не виждат логика в разпределението на парите. Монтана също се оказва сред ощетените градове. 340 хил. лв. получава община Попово, чийто кмет също е част от проекта на Георги Първанов.

Има любими кметове на „Позитано", подчерта Людмил Веселинов, кметът на Попово.
„Попово няма своя благодетел Димитър Дъбов. До кога ще продължи задкулисното разпределение на средства по партиен признак", попита Веселинов.

Кметовете са единодушни, че една хубава идея на управлението да се разпределят пари за развитието на общините, е опорочена.

Повече така не може, категорични бяха участниците в пресконференцията на „АБВ”.

Междувременно стана ясно, че членовете на Общинския съвет на БСП – Монтана подава оставка заради решението на НС на БСП за АБВ.