Мария Габриел: Ще продължа да отстоявам интересите на българското земеделие

„В Европейския парламент направихме така, че гласът на българските пчелари да се чува”, заяви пред земеделските  производители в Плевен евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел. Тя припомни, че е българска идеята за директни субсидии на пчелно семейство и изрази увереност, че тази идея ще има положително за сектора развитие. Габриел бе категорична, че ще продължи да отстоява интересите на българското земеделие.

„Преборихме се за забрана на неоникотиноидите, през миналата година в Брюксел направихме изложение на български мед и пчелни продукти и все още колегите от ЕП говорят за невероятно качество на тези продукти. Нещо повече – успяхме да привлечем вниманието на двамата най-активни по отношение на пчеларството еврокомисари – комисарят по земеделието Дачиан Чолош и комисарят по здравеопазването Тонио Борг. И двамата ни подкрепят във всичко, което се опитваме да правим за българското пчеларство”, посочи Мария Габриел.
 
Тя заяви, че обявената преди констатация, че до момента липсва механизъм, който да контролира вноса на фалшифициран мед в ЕС, след намесата на българските пчелари ще получи благоприятно решение и механизъм за контрол ще бъде създаден.

Мария Габриел очерта приоритетите на Европейския парламент в програмния период 2014 – 2020 и  посочи като изключително важни за страната мерките – „Млад фермер“ и „Озеленяване“.
Срещата на евродепутатът Мария Габриел със земеделските производители в Плевен бе инициирана от ГЕРБ – Плевен. Заедно с г-жа Габриел бе областният организационен секретар Ралица Добрева.
Преди срещата г-жа Габриел присъства на откриването на Международното пчеларско изложение в Плевен.