Въшки налазиха и в благоевградските детски градини

Въшки плъзнаха и в благоевградските детски заведения. Вече има регистрирани няколко случая на нашествие на паразитите

От РЗИ – Благоевград призовават за незабавни превантивни действия. Ръст в броя на децата с въшки отчитат в детските градини и в Благоевград. След като в средата на януари паразитите нападнаха Бургас, преди броени дни вълната се пренесе в Перник, а сега вече и в областния център на Пиринско.

„Дълго време нямаше констатирани случаи на въшливост при децата, но за голямо съжаление в последните една, две седмици се откриват единични случаи на опаразитени деца. Сравнително малко са за момента – 3”, съобщи Цветанка Филипова, мед. сестра в детско заведение в Благоевград, цитирана от Е79 news.

Медицинските сестри в детските градини правят редовни прегледи на децата, а тези, които имат въшки, спират да посещават детското заведение.

„При откриване на опаразитено дете, то се изолира веднага, уведомяват се родителите и се предава с наставления то да бъде почистено. Преди да се върне в детската градина детето щателно се проверява и тогава се пуска в самата група”, обясни Филипова.

Въпреки ръста в регистрираните случаи, все още не е обявена епидемия от въшки в Благоевград, тъй като броят на паразитност сред децата не е необичаен, твърдят от РЗИ.

„В РЗИ се получат периодично отчети от всички медицински сестри в детските градини и училищата за опаразитността. На този етап няма място за притеснение”, каза Емилия Пацали, гл. експерт РЗИ – Благоевград.

Ако детето има засилен сърбеж по главата,  родителите трябва веднага да проверят дали паразитите вече не са окупирали главата му. Експертите съветват да се използват съответните препарати, дори и превантивно. Децата трябва да бъдат преглеждани редовно, като се обръща специално внимание на участъците под бретона, зад тила и над ушите.