Потъналият край Дуранкулак кораб имал проблеми с генератора

Причините за инцидента тепърва ще се изясняват

Корабът Eland, който аварира и потъна в Черно море срещу Дуранкулак е имал проблеми с генератора. Това съобщи главен инспектор към „Гранична полиция” Чавдар Богданов, координирал спасителната акция край Дуранкулак.
Корабът плавал в посока от Румъния за Турция, когато членовете на екипажа установили, че съдът опасно се накланя. След взаимодействие между Черноморския Граничен Контролно – информационен център, Регионална дирекция Гранична полиция - Бургас и Морския спасителен център - Варна, е определен координиращ граничен патрулен кораб. 11 членове на екипажа, след които 5-ма грузинци, 5-ма турци и индиец, със спасителни лодки били откарани и качени на друг кораб. Акцията приключила успешно към 6.50 часа. Здравословното състояние на спасения екипаж е добро.
Причините за инцидента тепърва ще се изясняват, но според капитана на кораба след като плавателният съд се е наклонил към десния борд, екипажът е започнал изправяне с баласт.„Получили са произшествие в генератора. Повече не са могли да стартират и цялата уредба е спряла. Относно товара, според капитана на кораба, той е бил правилно разпределен и плавателният съд не е имал проблеми при напускане на пристанището в Констанца. Впоследствие ще бъде изяснявана причината за инцидента. Техническият проблем на кораба е, че плавателният съд е имал проблеми с генератора”, обясни главен инспектор Богданов.