Майки срещу чалгата!

От Сдружението на майките срещу насилието обявиха война на чалгата в НДК

Майки се обърнаха към министъра на културата Петър Стоянович с искане незабавно да отмени насрочената за 25-и февруари в зала 1 на Националния дворец на културата церемония по връчване на годишните музикални награди на "Пайнер". Майките определят чалга-шоуто като пошло и кичозно.

"Превръщането на НДК в Мека на попфолка и налаганата репертоарна политика най-престижните зали на двореца да стават трибуна за вулгарните изяви на силиконови чалгаджийки и мутреси непоправимо съсипва и руши имиджа на София като сериозен кандидат за Европейска столица на културата 2019, категорични са майките. - В дните, когато с нетърпение очакваме старта на престижния и много обичан "София филм фест", като гръм от ясно небе дойде новината, че в навечерието на този празник на киното най-голямата и представителна зала на Националния дворец на културата ще трябва да "изтърпи" за пореден път едно от годишните "мероприятия" на небезизвестната телевизия "Планета", което ще рече, че "звездите" на въпросната попфолк медия пак ще проглушат с ориенталски ритми и кючеци всички етажи на този храм на изкуствата. Скандалната практика ръководствата на Националния дворец на културата да подкрепят и лансират чалга културата и гьобеците е крайно време да бъде прекратена - кючеците нямат място в един истински храм на изкуствата, какъвто е НДК!".

От родителската организация ще настояват културният министър Петър Стоянович, като принципал на НДК, да се намеси решително и да попречи на процеса на трансформация на Националния дворец на културата в любимо средище на чалга индустрията. Като първа стъпка в тази насока министър Стоянович трябва да изиска от новата управа на НДК незабавно да отмени насрочената за 25 февруари в легендарната зала 1 на Двореца вулгарна чалга церемония, категорични са от Сдружението на майките срещу насилието.

"Да не забравяме, че в култовата зала 1 на НДК са гостували световни звезди от класата на Хосе Карерас, Андреа Бочели, Найджъл Кенеди, Болшой Театър, Виенската филхармония с Херберт фон Караян, Боб Дилън, Стинг, Чък Кърия, Марк Нопфлър, Пако де Лусиа, Джон Лорд, Ал Ди Меола, посрещали сме и Националния балет на Испания, Английския и Шведския Кралски балет, припомнят от гражданското сдружение. - Но днес, уви, на официалния сайт на НДК, който уж е призван "да подкрепя българската култура като организатор и продуцент на собствени фестивали и събития", стои най-подробна и изчерпателна информация за предстоящата чалга изява на 25 февруари. Крайно време е с общи усилия да превърнем залите на НДК, който неслучайно се управлява от Министерството на културата, в зона, изрично забранена за вулгарния попфолк и кючека, като същевременно и не забравяме, че София има сериозните претенции да се бори за Европейска столица на културата през 2019-а. Няма да допуснем и занапред от най-престижната сцена в НДК да се лансира и налага сред децата и младите хора циничната ценностна система и вулгарни послания на разсъблечените силиконови "пайнерки" – те противоречат на морала и традициите ни, на българския дух, защото насаждат ориенталски вкусове, а и цялостното житейско поведение на въпросните попфолк изпълнителки силно наподобява дейността на представителките на най-древната професия".

От родителската организация продължават да настояват за гражданска квота в управлението на НДК, като в този обществен съвет да се включат и творческите съюзи. Този съвет ще е гаранция да не се случват отново чалга вакханалии и безумия в НДК от рода на поредните годишни попфолк награди на "Планета", посочват от Сдружението на майките.

Ето срещу какво протестират майките! (снимки)