Извънземно гушна Тотев след акция по хранене (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

10-02-2014, 12:19

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учат малчуганите от пловдивските детски градини на здравословно хранене

За четвърти път "Да сме здрави“ тръгва в пловдивските учебни заведения

Образователна кампания, посветена на здравословното хранене при децата, стартира в най-новата детска градина в район "Южен“ "Котаракът в чизми“. Инициативата е озаглавена "Да сме здрави“, като стартът й бе даден в присъствието на кмета Иван Тотев.

Децата от "Котаракът в чизми” поздравиха с песни и танци своите гости, след което започна същинското им запознаване със здравословното хранене. За това се погрижи готвачът на супергероите Оле, който беше приготвил куп изненади за малчуганите. В игри и забава децата научиха кои са най-важните храни, как да се хранят и по колко, а майстор Оле им обеща, че ако следват съветите му за здравословното хранене, един ден те ще бъдат като своите любимци – Батман, Супермен, Рапунцел, Пепеляшка, Снежанка и други приказни супергерои.

"Учим децата на основните групи храни, които са 5, и по колко пъти на ден трябва да се хранят, за да са здрави. От миналата и по-миналата година имаме много добри резултати, вече сме научили 60 хиляди деца в Пловдив как да се хранят здравословно и се надяваме оттук нататък нашите съвети да се спазват”, обясни Лили Бързева, която заедно с Никола Шопов е организатор на събитието. Тя уточни, че е важно и родителите да взимат отношение към храненето на децата си и да ги приучават на здравословни навици от най-ранна възраст, тъй като в момента често се получава така, че чрез тази програма всъщност децата учат по-големите как трябва да се хранят.

Здравословната кампания е напълно безплатна за децата от пловдивските градини, като за най-будните и любознателните малчугани са осигурени награди. С помощта на игри те вече започват да разбират кои храни са полезни за тях и кои не. Освен готвачът Оле, децата бяха изненадани и от симпатично извънземно, което предизвика истински фурор в детската градина.

„Община Пловдив е от малкото общини, която полага толкова много усилия в създаването на различни учебни програми. За четвърта поредна годна стартираме програмата, която популяризира здравословното хранене, като събитията в рамките на програмата ще бъдат над 60”, заяви кметът Тотев след откриването. "Това е изключително актуална тема през последните дни не само в България, но и по целия свят, като разходите, които след това публичните институции изразходват заради неправилното формиране на съзнанието са наистина големи. Тук влизат разходи за здравеопазване заради затлъстяване”, уточни градоначалникът. Той бе категоричен, че програмата за научаване на правилно хранене от най-крехка възраст е изключително важна и община Пловдив ще продължи да полага усилия в тази посока.

Самият Иван Тотев се старае да се храни здравословно, като в менюто му присъстват повече постни храни и много кисело мляко. Пред журналисти кметът бе категоричен, че е в добра форма и често ходи да тича на Гребната база, а освен това играе и футбол с легендата на Ботев Петър Зехтински. От думите на Тотев стана ясно, че млечните продукти често присъстват на трапезата му, като набляга повече на сиренето.