Зелени Балкани: Островът в Поморийското езеро е законен

Островът на територията на  Поморийското езеро е екологичен проект и не се  нуждае  от ОВОС.  Той има издаден акт 16 и е собственост на Министерството на околната среда и водите. Това казаха за Burgasutre от “Зелени балкани“ по повод скандала, че в защитената зона на Поморийското езеро има вдигнат незаконен обект.

Островът е изграден на базата на старата  полуразрушена дига, като не са внасяни чужди маси, а е събрана дигата в едно пространство. Това е довело до увеличаване на популацията на редки птици в Поморие 6 пъти, твърдят еколозите. Според тях изкуствено се създава напрежение от група хора в  Поморие, които имат интерес от застрояването на Поморийското езеро, а  екологичната мрежа Натура 2000 пречи на инвестиционните им намерения.

По-рано днес Националната асоциация „Българско Черноморие“ алармира, че от екоорганизацията са построили съмнителен изкуствен остров насред соленото Поморийско езеро, което е обявено за защитена територия и попада в "Натура 2000".  Освен това проектът е бил  реализиран без нужната екологична оценка и застрашавал екоравновесието в лимана .